Klaver, Martin

Voornaam: 
Martin
Voorletters: 
M.
Achternaam: 
Klaver
Geboortejaar: 
1949
Geboorteplaats: 
Zaandijk
Geboorteland: 
Nederland
CV: 

Martin Klaver is geboren op 15 mei 1949 te Zaandijk. Hij is autodidact. Naar aanleiding van een cursus keramiek in zijn tienerjaren schrijft hij zich in bij de Rietveld Academie in Amsterdam. In het gesprek na de selectieprocedure concludeert de toelatingscommissie dat zij hem niets meer kunnen leren en krijgt hij meteen het getuigschrift mee van de academie. Daardoor kan Martin al heel jong starten als kunstenaar. Hij heeft geëxposeerd bij Galerie Guido de Spa Amsterdam, Het Kapelhuis Amersfoort en Lieve Hemel Amsterdam. In circa 1996 heeft Martin het initiatief genomen om in Purmerend een keramiekwerkplaats te starten voor verstandelijk gehandicapten, genaamd Fred's. Deze is uitgegroeid tot een atelier waar vele clienten zich uiten in zowel keramiek als schilderijen.

De keramist/schilder Martin Klaver woont in het dorp Noordeinde, midden in de Eilandspolder.

Bezoek de website kunstenaar: www.atelierklaver.nl

Afbeeldingen: portret Martin (bron Kunstcentrum.nl); tegeltableau in reliëf met biddende roofvogel (bron Catawiki 2017); man met hoed, 1983, hoogte 41,5 cm (bron Notarishuis Arnhem); dekselpot met ingekraste decoratie (website kunstenaar).

Werk: 

"Vissen, vogels en vrouwenfiguren zijn vormen waardoor ik mij laat inspireren. Deze combinatie van elementen is heel herkenbaar in mijn werk en zie je dan ook terugkomen in mijn potten, schalen, plastieken en schilderijen." Van huis uit is Martin Klaver keramist met een opvallend gemak voor het decoreren van zijn keramische vormen. Nog voor de eerste stook krast Martin de voorstellingen op de objecten. Hij is een tekenaar pur sang. De voorstellingen zijn gebaseerd op een vast thema; dier- en mensfiguren. Vaak zijn het voorstellingen voortkomend uit iets wat hij die dag heeft gezien; een vrouw met een opvallende hoed of een vogel gespot in het land. Na de eerste keer bakken worden de decoraties ingekleurd. Als hij tevreden is wordt het werkstuk met glazuur gespoten en gaat dan voor de tweede keer de oven in. Als vanzelfsprekend zijn in de loop der tijd zijn decoraties los gekomen van zijn schalen, potten en plastieken. Kiezend voor heldere kleuren zet hij deze beelden ook op het doek. Het zijn landschappen aangetrokken door de magie van het toeval, gestuurd door zijn wijze van ervaren. Zijn recente schilderijen zijn o.a. geinspireerd door de landschappen en bewoners die hij ontmoette op zijn reizen door de Himalaya.  

Tekst: Artotheek Heerhugowaard, Parelhof 1b in Heerhugowaard (in het gemeentehuis), de expositie Martin Klaver: 7 mei tot en met 29 juni 2011. 

Bibliografie: 
  • 100 Nederlandse keramisten, Galerij De Ark, Boxtel, 1974.