Keramisch Werk Centrum - EKWC

Naam: 
Keramisch Werk Centrum - Europees Keramisch Werk Centrum
Plaats: 
Heusden - 's-Hertogenbosch
Nationaliteit: 
Nederland
Werkperiode: 
1969
Geschiedenis bedrijf: 

Het Keramisch Werk Centrum te Heusden opent op 7 december 1969 zijn deuren als Stichting Keramisch Werkcentrum (KWC). Dit gebeurt op initiatief van onder andere Jan Oosterman. Hester Tjebbes en Philip Gearheart zijn in 1971 werkplaatsassistenten. Van 1973 tot 1975 is Philip Gearheart directeur. Hans van Wijk is daarna jarenlang directeur. In 1991 verhuist het centrum naar de huidige locatie, Zuid-Willemsvaart 215 ’s-Hertogenbosch. De verhuizing markeert ook het punt waarop “Europees” aan de naam wordt toegevoegd. De nieuwe locatie groeit uit tot een internationale kunstenaarsverblijfplaats. Met de directiewisseling in 2010 verandert de naam in sundaymorning@ekwc en wordt er een CAD/CAM-studio geopend.
Samen met de provincie Noord-Brabant bereidt sundaymorning@ekwc een verhuizing voor naar een voormalige leerfabriek in Oisterwijk. Het leegstaande KVL-complex biedt 4500m2 ruimte voor werkplaatsen, ateliers en logeerverblijven. Op deze locatie wil sundaymorning@ekwc zich openstellen voor publiek, hoger onderwijs en het bedrijfsleven. In 2013 kent het BKKC impulsgelden toe aan sundaymorning@ekwc om de overstap naar Oisterwijk te stimuleren zodat het instituut zijn zichtbaarheid, samenwerking en innovatie verder kan ontwikkelen. Eerder, op 21 mei 2012 wordt sundaymorning@ekwc geconfronteerd met weigering van overheidssubsidie. Het instituut vraagt voor de periode 2013-2016 rijkssubsidie aan, maar de Raad voor Cultuur, het onafhankelijke adviesorgaan van de regering op het gebied van kunst, cultuur en media, adviseert staatssecretaris Zijlstra (Cultuur) geen subsidie te geven. Op 18 september maakt de staatssecretaris bekend dat hij het advies uit het rapport Slagen in Cultuur van de Raad van Cultuur in grote lijnen zal volgen. Desondanks onderstreept de Raad voor Cultuur in dit rapport het belang van het EKWC. Uiteindelijk leidt deze subsidiestop een heroriëntatie en reorganisatie in. In 2012 vertrekken 14 van de 22 medewerkers.

Werkplaats sundaymorning@ekwc  is een in de Nederlandse stad 's-Hertogenbosch gevestigd postacademisch instituut voor keramiek. Er werken jaarlijks ongeveer vijftig kunstenaars, designers en architecten die tijdens een verblijf van drie maanden experimenteren met keramiek als kunstvorm. Het instituut is thans nog gevestigd in een voormalige koffiebranderij en bereidt momenteel een verhuizing voor naar Oisterwijk.

Kenniscentrum Sundaymorning@ekwc is een artistiek laboratorium waar nationale en internationale kunstenaars de mogelijkheden van keramische toepassingen onderzoeken, verbreden en herformuleren. De postacademische instelling is ook een platform voor reflectie en ontmoetingen tussen beeldend kunstenaars, ontwerpers, architecten, critici, bemiddelaars, verzamelaars en andere kunstliefhebbers.

Alumni Per Abramsen, Karin Arink, Armando, Gijs Assman, Gijs Bakker, Rob Birza, Mieke Blits (1973/1974), Antje Borst (1975), Tom Claassen, Tony Cragg, Johan Creten, Isabelle Ferrand, Fortuyn/O’Brien, Sigurdur Gudmundsson, Marion Herbst, Hans van Hoek, Marja Hooft (1973), Hella Jongerius, Filip Jonker, Jun Kaneko, Anish Kapoor, Milan Kunc, Maik Mager (1976), Mark Manders, Wim van Nuenen (1973), Nikolaas van Os ((1976), José María Sicilia, Kimpei Nakamura, Nicholas Pope, Thom Puckey, Adriaan Rees
Marijke van Vlaardingen (vanaf 1974), Marcel Wanders, Diet Wiegman (1976), Suzanne Willems, Betty Woodman, David Zink Yi.

Jaarlijks verblijven ongeveer vijftig deelnemers in sundaymorning@ekwc. Gedurende drie maanden verblijft elke deelnemer intern en kan dag en nacht terecht in de werkplaats en de ateliers. Er zijn twee varianten: verblijf op individuele basis waarin de nadruk ligt op research & development en verblijf op projectbasis waar het accent ligt op de productie van een specifiek object voor bijvoorbeeld een expositie. De resultaten die deelnemers tijdens deze intensieve werkperiode boeken, worden bijvoorbeeld gebruikt in musea, exposities, bedrijfscollecties of als prototype voor het bedrijfsleven.

Er is een formele selectieprocedure. Kandidaten sturen een cv op, aangevuld met een portfolio en een werkplan waaruit de onderzoeksrichting blijkt. Een toelatingscommissie van sundaymorning@ekwc beoordeelt alle aanmeldingen. Voor beeldend kunstenaars die in Nederland wonen en werken bestaat er een praktijkbeurs van het Mondriaan Fonds. De aanmeldingen voor deze praktijkbeurs worden door een commissie van het Mondriaan Fonds beoordeeld.

Van de 45 jaarlijkse plaatsen zijn er acht gereserveerd voor onlangs afgestuurde kunstacademici.

Bron: Uit onder meer Wikipedia, de vrije encyclopedie