Kamphuis, Jan

Voornaam: 
Jan
Achternaam: 
Kamphuis
Geboortejaar: 
1955
Geboorteplaats: 
Enschede
Geboorteland: 
Nederland
Werkperiode: 
circa 1977
CV: 

Jan Kamphuis is geboren op 19 mei 1955 te Enschede. Na zijn middelbare opleiding bezoekt hij de Christelijke Academie voor Beeldend Kunstonderwijs te Kampen (docenten zijn Michel Kuipers en Marja Hooft). Kamphuis exposeert in galerie Kapelhuis in 1985, 1987, 1988 en 1989. In 1987 woont en werkt hij in Zwolle. Hij is keramist en schilder.

Voor meer informatie, ga naar: www.jankamphuis.nl

Afbeeldingen: portret 2013 (bron website Jan Kamphuis); vaas, steengoed met engobes en glazuur, 1990, h. 30cm (bron Te Duits 1990); twee werken uit 2002 (bron website Jan Kamphuis).

Werk: 

'Snel en trefzeker maakt Jan Kamphuis zijn vazen met florale motieven. Ervaring en finesse zijn bij het werken duidelijk aanwezig. Het resultaat zijn eenvoudige vormen waar de kleur vanaf spat. Jan Kamphuis is zijn hele leven al geboeid door het materiaal klei. Als kind was het al zijn favoriet, en het lag dus voor de hand dat hij later de mogelijkheden ervan verder zou gaan onderzoeken.  Met het diploma van de kunstacademie op zak ontwikkelde Jan zijn eigen werk, exposeerde en gaf les. In de loop van de tijd ontwikkelde de vormentaal van Jan Kamphuis zich steeds meer naar eenvoud. Hij vindt dat bij zijn grote kleurvlakken en decoraties alleen een minimale vorm past. Juist op die ondergrond is hij in staat om bij het decoreren zijn persoonlijke grote gebaar te maken en zo vrijheid en spontanïteit uit te drukken. Met zijn speciale techniek speelt hij helemaal op die behoefte in: grote platen klei decoreert hij vóórdat hij ze tot het eindproduct vormt. De basis van de decoraties is abstract. Toch blijken daar vaak figuratieve elementen in te zitten, die Jan verder uitwerkt. Zo ontstonden tulpen, koeien, maritieme beelden en vogels. Die laatste komen vaak voor in aparte taferelen en staan voor mensen met al hun eigenaardigheden. Florale motieven komen het meeste voor. In tegenstelling tot de vormen wisselen de decoraties snel. Opdrachten leveren volgens Jan Kamphuis vaak nieuwe gezichtspunten op: ‘Het is spannend om de opdracht te vertalen naar mijn eigen gebaar. Het geeft me inspiratie naar andere kleuren en andere vormen.’  Het werk met een floraal motief blijkt voor de meeste mensen heel toegankelijk, ook als ze niets met hedendaagse kunst hebben. Het meer anekdotische werk – de vogels – wordt niet door iedereen begrepen en is dus minder lang houdbaar. Inspiratie voor al die decoraties is eigenlijk overal te vinden. Een flits kan voldoende zijn, een kleur, een beweging, een hapje uit de werkelijkheid. Buiten het vrije werk maakt Jan Kamphuis ook toegepast werk. Daarvoor won hij in 1995 de Japanse Inax designprijs. Zijn relatiegeschenken laat hij deels fabrieksmatig vervaardigen. Daarbij moet het handgebaar vertaald worden naar digitaal zonder zijn zwierige karakter te verliezen.'

Tekst: Mels Boom (KLEI, september 2007)

Bibliografie: 
  • Duits, Timo te, Keramiek 90, Moderne Keramiek in Nederland, 1990.