JEMA keramisch atelier N.V.

Naam: 
JEMA keramisch atelier N.V.
Plaats: 
Maastricht
Nationaliteit: 
Nederland
Werkperiode: 
1945 - 1984
Geschiedenis bedrijf: 

In augustus 1942 werd door Jelis Mager, geboren op 12 juni 1912 te Rotterdam, en zijn broer Johan Willem Mager, geboren 9 februari 1919 te Rotterdam, beiden wonende te Maastricht, een vennootschap overgenomen van ene J. Meussen. Deze vennootschap bestond sedert 1920. De inschrijving in het register van de Kamer van Koophandel volgde op 4 mei 1945. Zij begonnen in Heer aan de Demertstraat een keramisch atelier. Hier werd aanvankelijk ook gedraaid werk gemaakt (zie afbeelding blauwe vaas). Op 27 april 1953 verhuisde dit bedrijfje naar de Fort Willemweg te Maastricht. Op 25 november 1955 werd de bestaande vennootschap ontbonden en werd door beide heren een nieuw vennootschap met de naam JEMA Keramisch atelier N.V. opgericht. De handelsnaam was Beeldenatelier JEMA (afgeleid van Jelis Mager). Doel van de vennootschap was de vervaardiging van en de handel in keramische voorwerpen en het verrichten van alle handelingen en het aangaan van alle overeenkomsten, welke daarmee verband houden, en in het algemeen de voortzetting van het dusverre door de comparanten gedreven fabrieks- en handelsbedrijf. Het maatschappelijk kapitaal bedroeg toen Fl. 1.200.000,- In de naoorlogse periode is bij H. Bequet & Cie S.C. in België vernieuwd Delfts aardewerk (o.a. jardinières) met veelkleurige handbeschilderde bloemen geproduceerd voor Jema. We kunnen stellen dat het een echt familiebedrijf was, want telkens zien we in de registers van de K v K familie opduiken, die een functie bekleden in het bedrijf. In augustus 1958 wordt ene Hendrik Mager mededirecteur. Op 1 april 1963 treedt Jelis Mager uit, op 8 april 1977 gevolgd door Johan Willem Mager. In oktober 1977 komt er een nieuwe directeur bij, namelijk Adolf Gustaaf Wiemer, die weer familie is van Hendrik Mager. Deze laatste trad uit op 20 oktober 1982 en werd opgevolgd door Jacobus Wiemer. Door een faillissement viel op 28 juni 1984 het doek voor deze onderneming.

Ooggetuige Elly Grammé op 2006.08.09: ' Ons huis stond vroeger vol met Jema spul, omdat mijn moeder ook vaak hielp met de details, die handmatig geschilderd werden. De vissen serie herinner ik me nog goed, maar dan die met de klokjes erin. Deze waren in Engeland zeer populair. Toppers voor mij zijn: een jaren zestig ' teenager' , die op een koffer zit, een negerin met kruik en neger met trommel en verder een serie hoofden van oude mannetjes in terra cotta klei, daarvan zijn er heel weinig gemaakt, omdat het in productie nemen daarvan te duur zou worden'.

Ooggetuige Wanda van der Kleij op 2019.09.12: 'Ik heb ook nog op de Jema gewerkt, ik denk in de jaren eind 1950, ik schilderde daar de ogen.'

Afbeeldingen: Blauwe vaas, met de hand gedraaid, waarschijnlijk periode tot 1953 in Heer, prive collectie (afbeelding met dank ontvangen); Jema klokken (collectie Klokkenmuseum Brussel); gegoten merknaam met modelnummer; onderzijde van de blauwe handgedraaide vaas; sticker Jemaware.