Intercodam

Naam: 
Intercodam
Plaats: 
Amsterdam
Nationaliteit: 
Nederland
Werkperiode: 
1919
Geschiedenis bedrijf: 

Intercodam is opgericht op 16 september 1919. Het bedrijf handelt aanvankelijk in de meest uiteenlopende producten, maar vanaf 1923 vooral in wand- en vloertegels. In 1929 levert Intercodam een herinneringstableau voor Café-Restaurant Brinkmann te Haarlem. Ontwerper is Jacob Isaäc Burgess. Het tableau is uitgevoerd in een Tjechische fabriek, waarschijnlijk bij Rako in Rakovnik. In 1931-1932 levert Intercodam 5 tegeltableaus met religieuze voorstellingen voor het priesterkoor in Amsterdamse school stijl van de Sint-Caeciliakerk te Rietmolen in Gelderland. Ook is er een prachtig betegeld doopvont geleverd. In de Tweede Wereldoorlog heeft ook Intercodam het moeilijk, vooral de afdeling Bouwmaterialen. In 1944 komt de handel in cement zelfs helemaal stil te liggen. Directeur Leffelaar neemt in 1942 het initiatief om de kale wanden van zuivelwinkel Kiebert aan de Binnenweg 119 in Heemstede op te fleuren met enkele tegeltableaus, die door Jacob Isaäc Burgess zijn ontworpen. In 1958 komt de keramist Hans de Jong (zie ook onder keramisten), vermoedelijk als opvolger van Burgess in dienst. In 2019 heeft het bedrijf haar kantoor en toonzaal al vele jaren naast theater Carré. Het bedrijf heeft veertig werknemers en een goede reputatie in de branche, vooral in het hogere segment tegels, natuursteen, sanitair en keukens. Intercodam leverde onder andere de tegels van Huis ten Bosch en de vloer van het Amsterdamse Grand Café de Jaren. Ter gelegenheid van haar 100-jarig bestaan mag het bedrijf zich ‘Hofleverancier’ noemen. De Amsterdamse tegel (groot)handel ontving het predicaat Hofleverancier uit handen van de wethouder Financiën en Economische Zaken, Victor Everhardt. Het predicaat is een eretitel voor kleine of middelgrote bedrijven met een regionale uitstraling en een onberispelijke reputatie.

Predicaat Hofleverancier
Het Predicaat Hofleverancier is in 1815 ingevoerd door Koning Willem I en is samen met het predicaat ‘Koninklijk’ (1806) één van de oudste koninklijke onderscheidingen van Nederland. Het predicaat ‘Hofleverancier’ geeft bedrijven het recht om het Koninklijk Wapen te voeren, met de toevoeging 'Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier'.

Afbeeldingen: bronzen plaquette met profiel van Hendrik Louis Leffelaar, directeur van Intercodam in de periode van vooral vóór de Tweede Wereldoorlog, rechstboven de initialen van de ontwerper Burgess; reclamestrookje uit de periode toen het bedrijf gevestigd was aan de Kerkstraat te Amsterdam; herinnering tegeltableau uit Café-Restaurant Brinkmann te Haarlem, detail, 1929.