Ingen, Hans van (Ivan)

Voornaam: 
Hans
Voorletters: 
J.
Voorvoegsel: 
van
Achternaam: 
Ingen
Geboortejaar: 
1918
Geboorteplaats: 
Surabaya (Indonesia)
Geboorteland: 
Nederland
Overlijdensjaar: 
2006
CV: 

Hans (Johan) van Ingen is geboren te Surabaya (Indonesië) op 17 augustus 1918. In zijn jeugd komt hij van Bandung (Java) naar Bussum. Hij studeert waarschijnlijk van 1937 tot 1940 aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten te Den Haag. In de oorlogsjaren keert hij terug naar Bussum. Van 1945 tot 1969 woont en werkt hij in Baarn. Daarna vertrekt hij naar Italië (Piani d'Invrea), waar hij een kleine 20 jaar woont. Daarna keert hij terug naar de omgeving van Utrecht (Bilthoven en Zeist).

Ingen maakt figuurfragmenten en stadsgezichten. Van 1939-1945 maakt hij een soort Jeroen Boschachtige fantasieën. Van 1945-1964 maakt hij illustraties en vanaf 1965 produceert hij aquarellen en keramiek. In die periode verwerkt hij ook keramiek in aquarellen en was zijn werk soms surrealistisch. Hij is lid van de Vereeniging van Beeldende Kunstenaars Laren-Blaricum. Van Ingen is leraar tekenen en kunstgeschiedenis en heeft jaren de leiding van de teken- en schildercursussen voor volwassenen bij verschillende volksuniversiteiten. Verder geeft hij les op een middelbare school in Utrecht, waar hij collega is van Hans van Dokkum. Veel van zijn werk is in particulier bezit. Hans van Ingen is Nederlands aquarellist, tekenaar, illustrator, keramist en beeldhouwer. Hij overlijdt te Zeist in 2006 (tekst ten dele van Wikipedia/RKD).

Hans van Ingen gebruikt nogal wat pseudoniemen - onder andere Ivan Ingen, I van Ingen, Johan van Ingen en Ivan. Hij signeert in veel varianten o.a. verticaal JvI.

Afbeeldingen: keramisch stadsgezicht (bron Catawiki april 2015); signatuur ingekrast (bron Catawiki april 2015).

Bibliografie: 
  • Doorne, J. van, Verschijningsvormen van de mens : Ivan Ingen, catalogus Gemeentelijke van Reekum Galerij Apeldoorn, 1968.
  • Ingen, J. van, Het complete waterverf en aquarelboek.