Huizinga, Jan Joost

Voornaam: 
Joost
Voorletters: 
J.J.
Achternaam: 
Huizinga
Geboortejaar: 
1939
Geboorteplaats: 
Bandoeng, Java (Indonesia)
Geboorteland: 
Indonesië
Werkperiode: 
1964-2000
Overlijdensjaar: 
2013
CV: 

Joost (Jan Joost) Huizinga is geboren te Bandoeng op Java (Indonesië) op 16 november 1939. In 1947 komt het gezin Huizenga (met een e) naar Nederland en vestigt zich in 1950 in Bergen. Zijn moeder heeft daar goede contacten met kunstenaars als Dirk Hubers, Jaap Mooi, Lucebert en Gerit Kouwenaar. Joost bezoekt het gymnasium te Alkmaar en aansluitend de filmacademie te Amsterdam. Joost heeft geen opleiding gehad als etser/keramist, hij was autodidact en heeft alles zelf uitgevonden en dat is wat hij tot het laatst van zijn leven is gebleven, een uitvinder. Joost woont aan de Bergerweg 8 te Bergen. In 1964 huurt hij een stukje grond met een paar kippenhokken aan de Heerenweg ('t Woud) te Bergen en bouwt deze om tot studio met opslagruimte. Hij heeft daar bamboe geplant en het is echt een Indisch plekje. Hij zal hier tot 2000 blijven werken. Joost overlijdt in 2013.

"Joost heeft de Indische sfeer altijd behouden en ook al is hij door en door Hollands, hij gedroeg zich, en leek zelfs uiterlijk, meer op een Indischman dan een Nederlander van Friese afkomst. Hij was een echte kunstenaar van het ouderwetse soort, hij deed alles zelf. Hij bouwde zijn eigen ovens en maakte zijn eigen glazuren, hij was een uitvinder en een wetenschapper. Hij heeft ook ceramische plastieken gemaakt. Hij heeft wel geëxposeerd o.a. bij het KCB in Bergen, en verkocht ook wel via Kunsthandel van Hulsen in Leeuwarden. Er is veel over hem te vertellen maar hij kon zelf niet erg naar buiten treden met zijn talenten. Zijn naam als pottenbakker / etser heeft hij niet echt opgebouwd omdat hij niet erg communicatief was ingesteld, een beetje een kluizenaar." (tekst en afbeeldingen: Julia Huizenga, waarvoor dank).

 
Lidmaatschap kunstenaarsorganisatie

  • De Grafische Vereniging ter Bevordering v.d. Grafische Kunst Amsterdam (voor 1965 tot na 1968).
  • Nederlandse Vakgroep Keramisten (vanaf omstreeks 1991).
  • Registratie in documentatiecentrum Provincie Noord-Holland afd. Kunst en Cultuur (vanaf omstreeks 1997). 

 

Presentaties (selectie)

  • Aquarel en Aquaforte - Stedelijk Museum De Lakenhal Leiden - 1965 (groepsexpositie).
  • De Grafische Vereniging ter Bevordering v.d. Grafische Kunst Amsterdam, Stedelijk Museum Amsterdam - 1968 (groepsexpositie).

 

Afbeeldingen: Joost met groep keramiek op 't Woud, Heerenweg te Bergen, 1967; Joost met één van zijn zelfgemaakte keien in de bamboetuin, 1999; schotel met karper, 27 cm; schotel met kleine vissen, 27 cm; signatuur en datering gestempeld (bron: Julia Huizenga).

Bibliografie: 
  • Aquarel en Aquaforte Pub. datum: 1965
  • De Grafische 1968 Pub. datum: 1968
  • Lexicon Nederlandse Beeldende Kunstenaars 1750-1950 Pub. datum: 1969
  • De Keramiekgids; hedendaagse keramiek in Nederland Pub. datum: 1991
  • Beeldend Nederland Pub. datum: 09.04.1993