Holleman, Wessel

Voornaam: 
Wessel
Voorletters: 
W.D.
Achternaam: 
Holleman
Geboortejaar: 
1962
Geboorteplaats: 
Delft
Geboorteland: 
Nederland
Werkperiode: 
1988
CV: 

Wessel Diederik Holleman is geboren op 23 juli 1962 te Delft. Hij volgt de opleiding aan de Academie voor Beeldende Vorming te Tilburg van 1981 tot 1986. Van 1985 tot 1987 doet Wessel diverse keramische cursussen. In 1988 en 1989 heeft hij een werkperiode in het Keramisch Werkcentrum te Heusden. In 1994 is hij werkzaam te Rotterdam. Wessel heeft geéxposeerd bij galerie Amphora te Oosterbeek en Galerie Kapelhuis in Amersfoort. In 2012 is Holleman kok, die kookt op plekken waar 'no one has cooked before.'"  

"De beeldend kunstenaar Wessel Holleman heeft bewust gekozen voor het materiaal klei omdat het zijn destructieve handelingen in de monumentaal gedraaide vormen toestaat. De cilindervorm in de tentoonstelling is in de lengte doorgesneden in vier gelijke vlakken. De ruwe scherf wordt hierdoor zichtbaar en verleent het kunstwerk zijn monumentaliteit. Bron tekst: tentoonstelling Kleikunst, steengoed! 24.04.10-15.08.10 Kunsthal, Rotterdam.

Afbeeldingen: portret; object Studie, 1990 (bron Te Duits).

Werk: 

"Wessel Holleman draait enorme cilinders uit weke klei. Eerst gebruikt hij klei, terwijl hij nu heeft gekozen voor een combinatie van porselein en grof gechamotteerde steengoedklei. De dikke wanden met sterke draairingen beschildert hij vervolgens met fel gekleurde sinterengobes en ingekleurde klei. Hierna bewerkt hij deze wanden op eigenzinnige wijze. Met stokken duwt hij deuken en gaten in de wand. Met gebogen ijzerdraadjes lepelt hij stukken klei weg. Door het insnijden met een ijzerdraad van de rand en de wand vormt hij fijn gekartelde waaiers, wat een opmerkelijk resultaat oplevert. De ingrepen concentreren zich op de destructie van de traditionele vorm en het zichtbaar maken van de scherf. Wessel Holleman ziet het ingrijpen in een vorm als het aanbrengen van ornament. Naarmate de ingrepen nadrukkelijker worden, verandert de vorm in ornament. Steeds meer werkt hij naar de destructie van de traditionele gedraaide vorm toe. Het ontbreken van een bodem en de extreme ornamentiek geven dit aan. Wessel Holleman gaat steeds vaker in een monumentaal formaat werken, wat het autonome karakter van zijn werk alleen maar versterkt." (tekst Te Duits, 1990)

Bibliografie: 
  • Duits, Timo te, Moderne keramiek in Nederland, 1990.