Hofstede Crull, Thera

Voornaam: 
Thera
Voorletters: 
W.H.
Achternaam: 
Hofstede Crull
Geboortejaar: 
1900
Geboorteplaats: 
Hengelo (ov)
Geboorteland: 
Nederland
Werkperiode: 
1929 - 1966
Overlijdensjaar: 
1966
CV: 

Woltera (Thera) Hofstede Crull is geboren te Hengelo(ov) op 30 maart 1900 . Haar vader is de bekende electriciteitspionier Rento Hofstede Crull (1863-1938) en medeoprichter van de HEEMAF. Haar moeder, Aleida Johanna Hendrika Dikkers, komt uit een bekende Bornse familie van industriëlen. Het echtpaar krijgt vier dochters. In 1912 woont de familie in Hengelo op Villa "Het Wilbert". De familie verhuist in 1928 naar Doetinchem. In 1929 wordt in opdracht van vader Rento villa "Den Ooyman" in de Wrange bij Doetinchem gebouwd. Hofstede Crull maakte aanvankelijk alleen sieraden tot ze een keramiekopleiding ging volgen aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs te Amsterdam, waar ze les kreeg van Bert Nienhuis. Ze vervolgde haar opleiding aan de Rijksschool voor Klei- en Aardewerkindustrie in Gouda. Hierna verblijft zij nog kort aan de Werkschule te Keulen. Hier ontmoet zij waarschijnlijk haar toekomstige man Werner Eduard Albert Hermanns (1878-1953) waarmee zijn in 1931 in het huwelijk treedt. Het echtpaar krijgt een dochter. In 1928 richt ze Pottenbakkerij De Ooyman op in de ouderlijke villa in Doetinchem. Zij blijft hier tot 1934 (later werd dit gebouw onder meer een verpleeghuis en bestaat met die naam nog, op een andere plaats, tot op de dag van vandaag. Hofstede Crull werd in 1932 lid van de Nederlandsche Vereeniging voor Ambachts- en Nijverheidskunst. Na kennelijk een gestrand huwelijk verhuist zij kort naar Hannover, waar zij kettingen maakt. Na 1934 werkt zij ook kort in Zwolle. In Ommen heeft zij van 1934 tot 1943 haar atelier bij het kasteel Eerde van de Internationale Quaker school aan de Kasteellaan. Zij geeft hieraan ook les in pottenbakken. In 1943 opent zij een atelier in het souterrain van pand Kerkstraat 202 te Amsterdam. Hier geeft zij ook een aantal jaren gastvrij onderdak aan Franz Wildenhain. In 1953 overlijdt Werner Hermanns en wordt begraven op het kerkhof aan de Loolaan te Doetinchem. Dit atelier in Amsterdam blijft voortbestaan tot 1959. Thera Hofstede Crull overlijdt op 30 augustus 1966 te Den Haag. 

Afbeeldingen: Thera Hofstede Crull aan de draaischijf, 1950s (uit: Tussenbroek, Otto van - Ruimte, Vorm, Sfeer in het binnenhuis): oude opname van Villa "Het Wilbrink" te Hengelo (ov) en recente opname uit 2008 van Villa "Den Ooyman" bij Doetinchem; vaasje collectie Den Ouden, waarvoor dank!; vaas (collectie erven Laan, USA).

 

 

Werk: 

Crull maakt eenvoudig, ambachtelijk gedraaid gebruiksgoed, waaronder veel serviezen. Bij het vroege werk zijn haar glazuren heel kenmerkend. Haar werk werd bij diverse galerieën verkocht en ze exposeerde diverse malen. Naar aanleiding van een tentoonstelling in 1930 schreef de Rotterdamsche courant: "Een groote technische bedrevenheid paart zij aan een zuivere artisticiteit en de resultaten, die zij met haar vreugdevollen arbeid bereikt, zijn zonder uitzondering van een verheugende originaliteit."

Bibliografie: 
  • Bestandscatalogus Nederlandse na-oorloge keramiek, RBK 1995.
  • Crommelin, Elisabeth J., Thera Hofstede Crull, in: Mededelingenblad Vrienden van de Nederlandse ceramiek 47, juni 1967.
  • Thomas, Nienke Simon en Eugene Langendijk - Nederlandse Art Nouveau en Art Deco Keramiek, Museum Boijmans van Beuningen, Rotterdam 2001.
  • Tussenbroek, Otto van - Ruimte, Vorm, Sfeer in het binnenhuis, jaren vijftig.
  • Singelenberg-Van der Meer, M. Nederlandse keramiek- en glasmerken 1880-1940, 2001.