Hageman, Dick

Voornaam: 
Dick
Voorletters: 
D.
Achternaam: 
Hageman
Geboortejaar: 
1925
Geboorteplaats: 
Amsterdam
Geboorteland: 
Nederland
CV: 

Dick Hageman is geboren in 1925 te Amsterdam. Dick heeft in Ossendrecht gewerkt als pottenbakker. Hij had aanvankelijk een primitief huisje, geen stromend water of elektriciteit. Hij had zelf een oven gebouwd om zijn keramiek te stoken. Kennelijk had hij ook een oven in de grond. Zijn atelier kreeg de naam 'De Stenen Kus'. Hij leefde heel sober. Kort na de Tweede Wereldoorlog trok de zanger-gitarist en troubadour naar cafés waar hij drie liedjes zong en zijn vrouw Joke rond ging met de klak. Daarna gingen zij naar het volgende café, tot in Parijs aan toe. In huize Hageman stond de deur altijd open, vele kunstenaars kwamen langs voor een gespek of om muziek te maken. Het echtpaar kreeg twee kinderen. Sinds begin jaren '80 verzorgt Dick optredens met zijn band. In 2005 wordt een eerste live-cd opgenomen. In 2015 wordt ter gelegenheid van zijn 90e verjaardag opnieuw een cd album opgenomen met de titel 'Ik Heb Kermis Gevierd'. Dick is zijn hele leven in Ossendrecht blijven wonen.

Een goede vriend van Dick, de kunstenaar Ludo Giels (1931) en Lut de Baere zijn zo vriendelijk geweest om meer gegevens over Dick Hageman hier met ons te delen, waarvoor veel dank!

Afbeeldingen: Dick Hageman, foto uit ca. 1980 in 'een echte vrije jongen', tijdschriftartikel met onbekende bron; Dick Hageman op 90-jarige leeftijd (bron Omroep Brabant); blauwe schaal, collectie Ludo Giels, foto Lut de Baere; plastiek 'Koppel met hond', collectie Ludo Giels, foto Lut de Baere; servies, collectie Ludo Giels, foto Lut de Baere (waarvoor dank!)

Bibliografie: 
  • Een echte vrije jongen, tijdschriftartikel met onbekende bron, ca. 1980.