Haersma Buma, Ada van

Voornaam: 
Ada
Voorletters: 
A.
Voorvoegsel: 
van
Achternaam: 
Haersma Buma-van den Broek
Geboortejaar: 
1913
Geboorteplaats: 
Utrecht
Geboorteland: 
Nederland
Werkperiode: 
1935-1980
Overlijdensjaar: 
2002
CV: 

Ada van Haersma Buma-van den Broek is geboren in 1913. Zij volgt de opleiding tekenen en schilderen aan de Academie voor Beeldende Kunst te Den Haag (Koningskade). Zij is hier in 1939 afgestudeerd en keert dan terug naar Utrecht, waar haar familie woont. In 1944 trouwt zij met Edzard van Haersma Buma. In haar werkzame periode vallen twee perioden te onderscheiden. De eerste periode is tijdens en na haar studie schilderen en tekenen vanaf circa 1935. Naast de tegelontwerpen die zij voor de Faience- en Tegelfabriek Westraven (1844-1994) maakt, benadert zij uitgeverijen om illustraties te ontwerpen, maar de bezettingsjaren zijn een lastige tijd om aan de slag te komen. Voor particulieren maakt zij speciaal drukwerk, zoals EX Libris. Vanaf haar huwelijk, begin 1944, wijdt zij zich aan haar gezin. Over haar vroegere leven als kunstenaar wordt in de familie nauwelijks gesproken.

Rond 1960 wordt zij weer actief als kunstenaar. Nu vanuit Den Haag, waar zij vooral met keramiek werkt. Zij heeft een eigen oven, zodat zij aardewerk kan boetseren, stoken en glazuren. Zij maakt niet alleen tegels, maar maakt kleinere en grotere beelden, vaak van vogels, en lampenvoeten. Ter decoratie van buitengevels maakt ze grote wandreliëfs. Ze begeleidt zelf een groep dames die onder haar leiding creatief werk verrichten en neemt ook opnieuw weer schilderles. Daarbij legt zij zich toe op het aquarelleren. Rond 1980 doet zij ook mee aan enkele exposities, die als een afronding van haar tweede werkzame periode gezien kunnen worden.

Ada Haersma Buma overlijdt in 2002. In 2014 hebben de erven ontwerpen voor tegels, kinderboeken, sprookjes en allerlei gelegenheidsdrukwerk geschonken aan het Nederlands Tegelmuseum te Otterlo. In de expositie Grafische Ontwerpen & Tegels zijn deze werken in het voorjaar 2014 daar tentoongesteld (tekst: ten dele Johan Kamermans).

Signatuur: AB aan elkaar voorjaar 2014

Bibliografie: 
  • Hermens, Marcel Faience- en Tegelfabriek Westraven (1844-1994), Vianen 2005
Bron foto: 

Vroeg portret ca. 1940 (bron Nederlands Tegelmuseum); tegeltableau met de voorstelling van Europa en de stier, Westraven, 1935-1945 (Collectie Nederlands Tegelmuseum, Otterlo).