Haenen, Babs

Voornaam: 
Babs
Voorletters: 
B.E.
Achternaam: 
Haenen
Geboortejaar: 
1948
Geboorteplaats: 
Amsterdam
Geboorteland: 
Nederland
Werkperiode: 
1979 - heden
CV: 

Barbera Elisabeth (Babs) Haenen is geboren op 2 maart 1948 te Amsterdam. Haenen werkt aanvankelijk als balletdanseres. Daarna studeert zij van 1974 tot 1979 aan de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam, waar zij keramische vormgeving doet en hier onder meer les krijgt van Jan van der Vaart. In 1977 en 1978 volgt een werkstage bij Marianne de Trey, Shinnersbridge Pottery, Dartington / Engeland. Van 1979 tot 1986 deelt zij een gemeenschappelijk atelier met Gerard Blaauw in Amsterdam. Sinds 1986 heeft Babs haar eigen atelier in Amsterdam. In 1990 leidt zij, samen met Nettie van der Heuvel, de porselein workshop Coopus te Maastricht. Van 1992 tot 2013 is zij docent aan de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam. In 1992 is zij gastdocent aan het Royal College of Art te London. In datzelfde jaar is zij ook gastdocent aan de Academie voor Industriele Vormgeving te Eindhoven. In 1994 is zij deelnemer aan de Workshop Ceramics for Ever, International Academy of Ceramic Art, Alden Biesen, Belgie. In 2010 doet zij met studenten aan de Gerrit Rietveld Academie een samenwerkingsproject in Jingdezhen (China).

Afbeeldingen: Babs Haenen (rechts) in training bij Marianne De Trey, Engeland, 1977-1978 (bron Shinners Bridge pottery); portret uit The Turbulant Vessel, ca. 1995; portret, ca. 2010 (bron Royal Tichelaar, Makkum)); Vessel op smalle voet met groen, 1982 (collectie Capriolus); compacte vorm uit de collectie van J.W.N. van Achterbergh (bron Gaveler's 2010); vessel Ebb Tide, collection Rob Ellisson (source Rago Auction march 2023); prototype porseleinbiscuit WAd-tegel, gemaakt naar aanleiding van de WAd tegel en als voorbereiding op de tegelvloer voor het Princessehof te Leeuwarden (niet uitgevoerd), 2007 (collectie Capriolus).

 

Werk: 

Het keramisch werk van Babs Haenen, die is opgeleid in de tijd dat de vorm nog uit de functie voortkwam, is vaak getypeerd als expressief en expressionistisch. De pot, met al zijn afleidingen, zoals de vaas, kom en schaal, refereert hooguit nog aan de oervorm, maar is in feite een autonoom gegeven. De maat, de intimiteit maar vooral het tactiele maken de pot tot iets heel persoonlijks. Opgeleid met de Bauhaus idealen wordt het handwerk belangrijk voor de kunstenaar. Zij plooit een plaat porseleinklei tot een holle vorm, hierdoor ontstaat een golvend oppervlak met bobbels en holten, ribben en kammen, plukken en plooien. De golvende wand doet denken aan textiel, de celstructuur aan de binnenkant van een bot. Het vermogen om kleur en structuur samen te laten vloeien, stelt haar in staat stemmingen aan potten mee te geven en een dynamische wisselwerking tussen binnen en buiten te realiseren. De beweging is weloverwogen en soms wellustig. Je wilt de pot aanraken. Duidelijk geïnspireerd door de schilderkunst, onder andere de stofuitdrukking en gelaagdheid die we zien bij de schilders van de 17e eeuw, creëert ze uitwaaierende kleurverlopen, dooraderde vlakken, landschappelijke patronen. Het genre 'Organische Abstractie', waarin ze werkt, kent een rijke geschiedenis. Haenen is niet op zoek naar een decoratief effect. De vorm wordt niet versierd, maar is de structuur zelf door middel van het kleuren van de massa met pigmenten als bouwcomponenten van een organisch systeem. De flamboyante, expressieve vormen groeien uit tot tafelstukken, uitdijende formaties, brede sculpturale bouwwerken.

De ontstane architectonisch vormen zijn opgemerkt door de architect Erick van Egeraat. Naast haar ontwerp van de WAd-tegel (1998) met als inspiratie de bodem van de Waddenzee (WA=Woningbedrijf Amsterdam), voor de sociale woningbouw van woningcorporatie Ymere (1997) in Amsterdam en Almere, ontwikkelt Babs Haenen sindsdien diverse keramische reliëftegels, die toegepast worden in de architectuur. In 2003 geeft ze, in opdracht van EEA Associated Architects, uitdrukking aan de woorden van artikel 1 van de grondwet. Voor de raadszaal van het stadhuis in Dordrecht maakt ze vijf grote porseleinen platen die de basis van het Nederlandse rechtsbestel symboliseren. Verder ontwerpt ze in 2006 een Delftsblauwe schouw en een vloertegel voor de entreehal van Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden (deze opdracht is niet doorgegaan). Met water als motief in vorm en kleur (blauw-wit porselein). Architecten bureau Van Egeraat krijgt in het eerste decennium van de 21e eeuw opdracht voor de renovatie en nieuwbouw van de Stadsschouwburg in Haarlem. De nieuwe toneeltoren bestaat uit baksteen, keramiek en glas. De porseleinen  reliëftegels en ornamenten zijn geproduceerd door Koninklijke Tichelaar Makkum in samenwerking met Babs Haenen, die de vormen maakt en de kleurschakering ontwerpt. De oplevering hiervan heeft in 2008 plaatsgevonden.

Werk van haar bevindt zich in de collectie van het Stedelijk Museum te Amsterdam, Keramiekmuseum Princessehof te Leeuwarden, Gemeentemuseum te Den Haag, Museum Boijmans-van Beuningen te Rotterdam, Frans Hals Museum te Haarlem, Carnegie Institute Museum of Art, Hetjens Museum Düsseldorf, Museum of Contemporary Ceramic Art Shigaraki Japan, The Cooper-Hewitt Museum en in veel toonaangevende particuliere verzamelingen.

 

Bibliografie: 
  • Bestandscatalogus Nederlandse na-oorlogse keramiek, RBK 1995.
  • Babs Haenen, tien jaar werk, in: Keramika no.1 1991.
  • Ank Trumpie, Nieuws over ...Nieuw, Rob Birza en Babs Haenen, in: Keramika no.1 2003.
  • Köster, Caroline, Benedikt en Gabriele - Keramik aus Kösters Kunstkammer, 1999, p.81.
  • Babs Haenen, tentoonstellingscatalogus 2002, in: Garth Clark Gallery, New York.
  • Babs Haenen, The turbulent Vessel 1991-1998, SMA Reeks nr. 1, Amsterdam 1998.
  • www.garthclark.com/bios/babshaenenbio.html.
  • Thormann, Olaf, Gefäss / Skulptur - Vessel / Sculpture; Keramik / Ceramics seit / since 1946 Grassi Museum für Angewandte Kunst Leipzig, 2013.
  • Burrows, Julliet e.a. Babs Haenen, catalogus bij de verkoopexpositie in Gallery Hostler Burrows New York, van 10 oktober tot 9 november 2018.