Haak, Tosca van den

Voornaam: 
Tosca
Voorletters: 
L.A.
Voorvoegsel: 
van den
Achternaam: 
Haak
Geboortejaar: 
1918
Geboorteplaats: 
Noordwijk aan Zee
Geboorteland: 
Nederland
Werkperiode: 
1954-2006
Overlijdensjaar: 
2012
CV: 

Leuntje Antonia (Tosca) van den Haak is geboren op 23 maart 1918 te Noordwijk aan Zee. Tosca woont in haar kinderjaren aan de Hoofdstraat op de plek waar nu de HEMA staat. Tosca krijgt al vroeg interesse in de natuur en met name in de uitzonderingen die de natuur voortbracht.
Als jong meisje kan ze uren dwalen door de Noordwijkse natuur. Bij vrienden thuis gaat ze regelmatig met de microscoop kijken of dieren van het mannelijk of vrouwelijk geslacht zijn. Ze wil graag biologie studeren, maar dat mag niet van haar vader. Uit woede gaat ze rond 1940 bij de pottenbakkerij van haar oom Koen Mertens Sr. (1899-1953) werken. Hier wordt zij in de praktijk opgeleid.
 
In de jaren 1950s leert Tosca van den Haak Marg Huis (1912-1995) kennen tijdens de bijeenkomsten van het COC. Rond het jaar 1954 gaat Tosca met Marg samenwonen in Voorburg. Ze gaan naar de Vrije Academie in Den Haag en ze volgen boetseerlessen bij Cor Reuser en Rudi Rooijackers (1920-1995) in Voorburg. Ze wordt lid van de Haagse Kunstkring, BRAK-NVK, De Kring, Arti et Industriae en de Zuid-Hollandse Beeldhouwersvereniging. Sinds 1957 exposeert ze regelmatig in Nederland. Tosca van den Haak heeft een duidelijke voorkeur voor de dierplastiek. De dieren boetseert ze eerst in grove chamotte waarna deze in Noordwijk in de oven bij haar neef Koen Mertens Jr. (1926) worden gebakken. In het begin zijn de diertjes klein van formaat omdat ze anders niet in de oven passen. Later, wanneer Tosca ook in was gaat werken en ze in brons laat gieten, worden de beelden groter.

Ze haalt haar inspiratie uit de Noordwijkse natuur, zoals het strand en de duinen. Tosca is ook regelmatig in de dierentuin te vinden. Ze heeft altijd een tekenblokje met pen bij zich zodat niets haar kan ontgaan. Tosca bekijkt de dieren door een speciale bril om zo diep mogelijk in het wezen van de dieren door te dringen om uiteindelijk karakter te kunnen geven aan een ruwe homp klei. Ze ziet in deze dieren iets van de mens, want de mens en het dier staan volgens Tosca dichter bij elkaar dan dat men denkt. Haar dieren lijken ook menselijke trekjes te hebben. Ze maken je vrolijk en toveren een glimlach op jouw gezicht. Dit is ook net de bedoeling van Tosca van den Haak.
Van Tosca van den Haak kan gezegd worden dat ze een van de eerste vrouwelijke kunstenaars in Nederland is die zich specialiseert in de dierplastiek.
Tosca van den Haak overlijdt in 2012 in Voorburg (tekst: Blik Op Noordwijk).

Afbeeldingen: Tosca in haar atelier (bron Blik op Noordwijk); Reiger (bron Beelden in Noordwijk); Dierfiguur met jas en hoed, 1950 (bron Catawiki 20180228).

Werk: 

Naast beelden heeft Tosca van den Haak rond 1964 ook tegels gemaakt met (fantasie)dierfiguren. Deze zijn uitgevoerd in roodbakkende chamotteklei.

Museum Noordwijk heeft een grote collectie beelden van haar geschonken gekregen. Het kan zo een schitterend overzicht van haar oeuvre tonen. Op de tentoonstelling zijn haar eerste werken uit Noordwijk te zien uit de jaren '40, werk uit de jaren '50 dat geïnspireerd  is op Tosca's grote voorbeeld Marc Chagall, Tosca's eerste experimenten met het maken van bronzen afgietsels, het grotere werk na de jaren '70 en het laatste werk van Tosca uit 2006.

Lijst van exposities: 
Tosca van den Haak (1918-2012), De Uitzondering (6 april 2013- 29 september 2013 - Museum Noordwijk)