Gorinskat, Siegfried

Voornaam: 
Siegfried
Achternaam: 
Gorinskat
Geboortejaar: 
1938
Geboorteplaats: 
Eydtkuhnen (Ostpreussen DE)
Geboorteland: 
Duitsland
Werkperiode: 
1976 - 2006
Overlijdensjaar: 
2006
CV: 

Siegfried Gorinskat is geboren te Eydtkuhnen (Ostpreussen-DE, destijds Rusland) op 4 januari 1938. Als beeldhouwer en keramist is hij autodidact. Van 1958 tot 1975 verblijft hij in Duitsland en volgt  de opleiding voor 'Decoration- Gestalter', vanaf 1973 experimenten met verschillende keramische technieken b.v. draaien, opbouwen, ovenbouw voor Raku en steengoed, stoken met gas, elektrisch, hout, enz. Van 1976 tot 1985 verblijf in Raeren (BE), van 1985 tot 1987 in Nijswiller Wittem en van 1988 tot zijn overlijden in Margraten (li). Hier bewoonde hij, samen met zijn echtgenote Natascha Rieter, een typische vakwerkboerderij. In 1989 openden zij daar de keramiek galerie "Groot Welsden". Als docent keramiek was hij vanaf 1998 verbonden aan het Kumulus Centrum voor de Kunsten te Maastricht. Siegfried Gorinskat was keramisch vormgever, keramist, sierkunstenaar. Siegfried overlijdt op 2 november 2006 te Margraten.

Adres

Groot Welsden 48, 6269EV Margraten http://www.keramiek-grootwelsden.nl

Werk: 

Aan het begin van zijn zelfstandigheid draait Siegfried voornamelijk gebruikskeramiek, steengoed in een gasoven of elektrische gestookt. In de loop der jaren verandert zijn interesse naar solo vormen en de Raku-stooktechniek met een Soda-Anflug glazuur en intarsiatechniek. De idolen, strijdbijlen en schilden hebben een monumentaal karakter. Ze zijn van een indrukwekkend formaat met een krachtige contour, veelal afgeleid van de boogvorm. Kleine cirkelvormige uitspanningen werken als duidelijke accenten. Zowel in de vorm als in het decor spelen geometrie en symmetrie een belangrijke rol. Zijn laatste objecten bestaan meestal uit twee verschillende delen en tevens ook uit twee technieken die optisch onderling verbonden zijn door rubberen of leren bandjes. Sinds 2005 combineert Siegfried zijn objecten ook met glasvormen, die hij zelf maakt. Hierdoor worden zijn kunstwerken nog interessanter.

Bibliografie: 
  • Duits, Timo te, Moderne Keramiek in Nederland, 1990.
  • Thormann, Olaf, Gefäss / Skulptur - Vessel / Sculpture; Keramik / Ceramics seit / since 1946 Grassi Museum für Angewandte Kunst Leipzig, 2013.
Bron foto: 

Portret, circa 2005; Object Stèle, 1991 (Collectie Verberne in Grassi Museum Leipzig); blauw vaasobject.