Goede Verwachting, De

Naam: 
De Goede Verwachting
Plaats: 
Lemmer (fr)
Nationaliteit: 
Nederland
Werkperiode: 
1892-1928
Geschiedenis bedrijf: 

Het pottenbakkersbedrijf De Goede Verwachting van Cornelis Steenstra en Fokke Hoekstra is opgericht rond 1892. In 1892 verliet het eerste product het bedrijfje. Steenstra en Hoekstra waren de specialisten van het zogenaamde Lemster kersfsnede aardewerk. De klei werd per boot aangevoerd vanuit Limburg (Brunssum?) en Duitsland. Voor het stoken van de ovens tot circa 1000 graden C. werd hout en turf gebruikt. De producten werden voornamelijk met de hand gedraaid. Met eenvoudige middelen als zakmesjes, gutsjes en een passer werden de zeer verfijnde decors in de nog leerharde klei gesneden. Blauwe, groene en bruine glazuren werden aangebracht op een gele (engobe) ondergrond. Door het bewerkelijke proces van het snijden en door de opkomst van onder meer emaille gebruiksvoorwerpen in plaats van die van aardewerk zijn de bedrijfactiviteiten in de crisisperiode in 1928 tot een einde gekomen. 

Afbeeldingen: de voormalige pottenbakkerij (op deze foto inmiddels een brandstofhandel) aan het Turfland in Lemmer (bron Spanvis); Cornelis Steenstra aan het einde van de 19e eeuw (bron Spanvis); set van vazen (bron flickr.com).

Werk: 

Fries kerfsnede aardewerk met populaire producten als potten, komforen, schotels, spaarvarkens, testen, tabakspotten, vazen, klompjes, onderzetters, wandborden, spreukenborden, schenkkannen, bloempotten, kruiken, kopjes, olielampjes, sigaren bekers, asbakken, zevenorenpotten (voor de brandewijn).  

Bibliografie: 
  • Westhof, Louis, 'De kortstondige glorietijd van het Lemster aardewerk, in: Leeuwarden Courant, 6 januari 1989.