Genemans, Theo

Voornaam: 
Theo
Voorletters: 
Th.J.
Achternaam: 
Genemans
Geboortejaar: 
1930
Geboorteplaats: 
Singapore
Geboorteland: 
Singapore
Werkperiode: 
1962 - 1999
Overlijdensjaar: 
2011
CV: 

Theo Genemans is geboren op 21 januari 1930 te Singapore. Hij woont achtereenvolgens op Sumatra, in Den Haag, Maastricht en sinds 1952 te Heerde (Gld.). Hij woont daar aan de Elburgerweg. Als kind maakt hij altijd tekeningen. Hij is altijd ongehuwd gebleven en blijft zijn hele leven wonen bij zijn ouders in Heerde. Zijn vader overlijdt op 31 december 1978 en zijn moeder sterft circa 1990. Rond 1960 wordt hij leerling van Frans Slot in Epe. Van circa 1975 tot 1987 geeft hij les aan het Cele-centrum te Zwolle en is hij docent aan een onbekende opleiding in de buurt van Giethoorn. Een leerling van hem woont en werkt in Hattem. In 2002 heeft hij artrose en is hij volledig doof en werkt dan al enkele jaren niet meer. In 2007 verhuist hij naar een verpleeghuis met begeleidend wonen te Beekbergen bij Apeldoorn. Op 7 december 2011 overlijdt hij in Apeldoorn.

Pottenbakker, keramist en tekenaar/schilder.

Deze gegevens zijn verzameld tijdens enkele interviews in 2003 en 2011.

Afbeeldingen: Theo Genemans aan de draaischijf, jaren zeventig (foto overgenomen door Capriolus uit het fotoalbum van de kunstpottenbakker); drie vissenpotten, de blauwe met een ingekrast decor (collectie Capriolus), de bruine met relief vissen en de laatste met een uitgespaard decor en met een dubbel signatuur van Genemans en Emmy van Deventer (collectie en foto Marcel Blokhuis).

Werk: 

Zijn werk kenmerkt zich door relatief stoere, zware potten met mooie zelf ontwikkelde glazuren. Hij maakt veel gedecoreerde vazen, soms met enige humor, zoals de serie vazen met dikke vrouwen. Van zijn schilderijen zijn zijn portretten wel treffend. In zijn potten zijn veel buitenlandse invloeden terug te vinden, zoals Afrikaans, Grieks, Klein-Aziatisch. Maar ook is de natuur een inspiratiebron. Hij heeft grote voorliefde voor vissen. Hij doet experimenten met uitgesneden vormen zoals met vissen. Door zijn bescheiden houding is het werk van Genemans altijd sterk ondergewaardeerd gebleven.

Signatuur

Signaturen zijn meestal TG en Heerde of Genemans Heerde, vaak in een cirkelvorm aangebracht.

Bibliografie: 
  • Doorduin, Jolie, Markante pottenbakker blijft actief, in: Zwolse Courant, 25 juli 1998.