Fernhout, Klaas

Voornaam: 
Klaas
Voorletters: 
K.
Achternaam: 
Fernhout
Geboortejaar: 
1927
Geboorteplaats: 
Baarn
Geboorteland: 
Nederland
Werkperiode: 
ca. 1950
Overlijdensjaar: 
2006
CV: 

Klaas Fernhout is geboren op 28 augustus 1927 te Baarn. Al op jonge leeftijd bleek dat hij aanleg had om te tekenen. Op zijn tiende jaar kreeg hij les van Rick Daamen en later ook van architect Berning uit Baarn. Het was de bedoeling dat hij naar de Rijksnormaalschool in Amsterdam zou gaan om daar een gedegen beroepsopleiding te volgen want hij wilde tekenleraar worden. Maar daar stak de oorlog een stokje voor. Toen hij na de oorlog alsnog die opleiding wilde gaan volgen werd hij door een tbc besmetting getroffen. Tijdens zijn verblijf in het sanatorium Hoog-Laren had hij alle tijd om zichzelf verder te bekwamen in het tekenen. Maar van een verdere gerichte opleiding is nooit meer iets gekomen. Wel heeft hij er zich steeds op toegelegd om zijn personen ook anatomisch zo nauwkeurig mogelijk weer te geven.

Een werkzaam leven In de jaren vijftig heeft hij twee jaren als decorschilder maar vooral ook als ontwerper gewerkt bij de plateelfabriek ‘De Ram’ in Arnhem. Daarna vestigde hij zich in Blaricum waar hij op kamers ging wonen. Ook werd hij lid van de kunstenaarsvereniging ‘De Kring’ in Hilversum. Maar hij bleef hoofdzakelijk werken in de beslotenheid van zijn atelier zonder veel naar buiten te treden met zijn werk. Zodoende kwam het vele werk dat hij maakte maar zelden tevoorschijn. Vooral vrienden en kennissen liet hij ervan kennisnemen. Slechts enkele keren was er een tentoonstelling, zoals in het Blaricumse en Naardense raadhuis en in de leeszaal in Laren. In het jaar 2000 werd voor het laatst een selectie van zijn werk tentoongesteld bij de Plankeniers. Klaas Fernhout timmerde niet aan de weg. Hij leidde veeleer een wat teruggetrokken leven. Hij was een gelovig mens. Hij zag het leven als een reis waarop je zoekend op weg bent naar je doel. Veel van zijn tekeningen laten dan ook mensen zien die gepakt en gezakt zijn en die kaarten en boeken lezen om daardoor de weg te vinden. Klaas Fernhout is op 1 februari 2006 overleden in zijn huis aan de Bussummerweg 7  te Blaricum (teksten: Jan Willems in Hei & Wei, dorpsblad van Blaricum, juni 2006 en collectie Streefoord).

Afbeeldingen: sierschotel met springend hert, Ram Arnhem, diameter 22,5 cm, ca. 1950 (Catawiki.nl,  augustus 2016), signatuur Fernhout op voornoemd bord.