Deventer, Joost / Just van

Voornaam: 
Joost / Just
Voorletters: 
J.
Voorvoegsel: 
van
Achternaam: 
Deventer
Geboortejaar: 
1906
Geboorteplaats: 
Leiden
Geboorteland: 
Nederland
Werkperiode: 
1940 - 1957
Overlijdensjaar: 
1957
CV: 

Just van Deventer is geboren op 8 juli 1906 te Leiden. Zijn ouders runnen een grote wijnhandel aan de Hooge Rijndijk. Al vroeg is hij geïnteresseerd in Chinees porselein en in de heraldiek. Van leren moest hij echter niet veel hebben. Just wordt vertegenwoordiger bij de meelfabriek "De Sleutels" te Leiden, welke baan hij volhoudt tot kort voor de oorlog. Hij probeert zijn 'target' in drie dagen te halen, zodat hij tijd over houdt om met zijn motor tochten naar bijvoorbeeld de Veluwe te maken. Just reed dan en zijn vriendin Emmy zat achterop. Just krijgt enkele pottenbakkerslessen van Koosje Hazewindus (leerlinge van Bert Nienhuis), maar verder is hij autodidact. Hij draait op de schopschijf, maar vindt handkneden veel interessanter. In 1936 trouwt Just met de keramiste en glazuurspecialist Emmy Molt (1915). Zij vinden een huis in de Zomerdijkstraat in Amsterdam-Zuid. Hier wonen destijds veel kunstenaars zoals Nel Houtman, Fred Carasso, maar ook Jan Wolkers. De beeldhouwer Fred Carasso raakt goed bevriend met het echtpaar Van Deventer. Zijn kleiplastiekjes worden gebakken in de oven van Just. Ook Theo Dobbelmann is een goede vriend geworden. In zijn huis aan de Zomerdijkstraat 4 heeft Just een klein bedrijfje, Tanagra Ceramiek, gestart. Hier werkt hij vanaf circa 1941 samen met Theo Dobbelmann. Spoedig hierna breekt de Tweede Wereldoorlog uit. In deze periode maakt hij wijwaterbakjes, ringstenen en geeft hij pottenbakkerslessen. Just heeft van circa 1947 tot 1952, samen met de geldschieter Jan Puinbroek, succesvol en nieuw keramische bedrijf "De Marmot", Zandpad 3 (naast het atelier van John Rädecker) aan het Amsterdamse Vondelpark gerund. Hier wordt voornamelijk gegoten aardewerk vervaardigd. Helaas komt door onenigheid een einde aan de samenwerking met Jan Puinbroek. Opnieuw wordt aan de Zomerdijkstraat een atelier geopend. Hier geeft het echtpaar Van Deventer lessen, Emmy in glazuurtheorie, Just in vormgeving. Van 1950 tot 1956 is Just docent aan de Vrije Academie te 's-Gravenhage. Van 1953 tot 1957 docent aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving te 's-Hertogenbosch. In 1955 wordt Just ziek. Hij overlijdt te Amsterdam op 26 augustus 1957.

Foto's: Just aan draaischijf, ca. 1956; Just bekijkt een vaas, 24.10.1953; Just bij de oven; Just met medewerkster aan de Zomerdijkstraat, Amsterdam, augustus 1952; signatuur eigen werk (bron: archief Familie Fischer-van Deventer).

Bibliografie: 
  • RBK / ICN Bestandscatalogus naoorlogse keramiek, 1995.
  • Nederlandse Keramiek, catalogus bij de tentoonstelling van hedendaagse Nederlandse keramiek. Koninklijke Academie voor Kunst en vormgeving, Den Bosch 1958.
  • Keramiekkollektie, met een inleiding van Karin Gaillard, dienst Beeldende Kunst, 's-Hertogenbosch, 1983.
  • Spruit-Ledeboer, Mieke G., Nederlandse Keramiek 1900-1975, Assen 1977.
  • Singelenberg-van der Meer, M., Nederlandse keramiek- en glasmerken 1880-1940, 2001.
  • Frans Fischer - van Deventer, Levensbeschrijving Just van Deventer.