Dülmen Krumpelmann, Lydeke von

Voornaam: 
Lydeke
Voorletters: 
L.
Voorvoegsel: 
von
Achternaam: 
Dülmen Krumpelmann
Geboortejaar: 
1952
Geboorteplaats: 
Groningen
Geboorteland: 
Nederland
Werkperiode: 
1972
CV: 

Lydeke von Dülmen Krumpelmann is geboren te Groningen op 24 augustus 1952. Zij is de dochter van de beeldend kunstenaar Erasmus Herman von Dülmen Krumpelmann en de tekenares Marieke Eisma en de kleindochter van de kunstschilder Bernhard von Dülmen Krumpelmann. Lydeke is autodidact. Zij werkt sinds 1972 als keramiste. Begin jaren '80 kreeg zij aanwijzingen van Mieke Oldenburg en Jan Müller. Zij is lid van het door haar vader Erasmus Herman en grootvader Bernhard Erasmus van Dulmen Krumpelman opgerichte Drents Schildersgenootschap. Lydeke woont met haar partner, de kunstschilder Arend Kuiper, in Assen. Von Dülmen Krumpelmann maakt hoofdzakelijk vrije kleinplastiek, meestal dierfiguren, vaak geplaatst in of op bouwwerkjes waarop teksten zijn gegraveerd, met verwijzingen naar de mythologie. Lid van de Nederlandse Vakgroep Keramisten en het Drents Schildersgenootschap. 

Afbeeldingen: Lydeke von Dülmen Krumpelmann, dekseldoos "dromend varken" (bron Museum Möhlmann); dekseldoos Neushoorn (bron Galerie Wiek XX); dekseldoos Koe (bron Catawiki).

Werk: 

Het werk van Von Dülmen is met name geïnspireerd op de wereld van het dier. "Dieren hebben in mijn leven altijd een grote rol gespeeld. Dit heeft gemaakt dat ik binnen de keramiek dan ook het dier heb uitverkoren om te verbeelden. Ik heb een voorliefde voor blauwe engobes en transparant glazuur om de tekeningen en structuren te benadrukken. Soms speelt een herinnering aan een dier een belangrijke rol en ontstaat er een schrijn waarin die herinnering met liefde wordt bewaard. Een lofzang op het dier kan leiden tot de verheerlijking hiervan in een kleine tempel.” (tekst bron Galerie Paterswolde).

Bibliografie: 
  • 25 jaar Drents Schildersgenootschap, Assen 1978.