Cuppens, Ri-Jeanne

Voornaam: 
Ri-Jeanne
Voorletters: 
M.J.G.W.
Achternaam: 
Cuppens
Geboortejaar: 
1957
Geboorteplaats: 
Asten
Geboorteland: 
Nederland
Werkperiode: 
1989
CV: 

Ri-Jeanne Cuppens is geboren te Asten op 25 juni 1957. Zij volgt de opleiding aan de Stadsacademie voor Toegepaste Kunsten te Maastricht, vakgebied keramische vormgeving van 1978 tot 1981. Aansluitend bezoekt zij de Academie Beeldende Kunsten te Maastricht van 1984 tot 1988. Hierna volgt een werkperiode in het Europees Keramisch Werkcentrum te Den Bosch in 1989. In 1991 volgt een werkperiode bij het Banff Centre in Canada en in 1993 in het Shigaraki Institute of Ceramic Studies in Japan. Ri-Jeanne woont en werkt vanaf 1990 tot in ieder geval 2003 in Valkenburg-Houthem.

Afbeelding: Ri-Jeanne Cuppens, object zonder titel, steengoed, h. 55 cm, 1989 (bron Te Duits); "Klei", gemaakt in het Keramisch Werkcentrum te Heusden, 1989 (bron Galerie De Witte Voet); Object "Beton/Pigment", detail, 1992 (bron Galerie de Witte Voet).

Werk: 

De beelden van Ri-Jeanne Cuppens gaan uit van een ruimtelijk ordeningsprincipe. Versneden platte vlakken worden in een hoek ten opzichte van elkaar geplaatst. Op deze manier krijgen haar beelden een ruimtelijke, architectonische werking. Zowel de massa van de blokken als de ruimte rondom zijn onderdeel van het totaal beeld. Tijdens het onderzoek naar vorm en ruimte, dat aan het maken en samenstellen vooraf gaat, streeft ze naar duidelijkheid. Het gebruik van identieke delen en van een systematische en symmetrische opbouw duiden hierop. De blokken ontstaan door gekleurde klei in een houten mal te drukken. De tekening van de nerf en zaaginsnedes laten een duidelijk spoor achter in de klei. Ri-jeanne Cuppens heeft ervoor gekozen om de klei en haar specifieke materiële kwaliteiten naar voren te laten komen. Omdat klei al een kleur heeft acht zij het glazuren als overbodig (tekst te Duits, 1990).

Bibliografie: 
  • Duits, Timo te, Moderne Keramiek in Nederland, 1990.