Cock, Joop

Voornaam: 
Joop
Voorletters: 
J.
Achternaam: 
Cock
Geboortejaar: 
1948
Geboorteplaats: 
Rotterdam
Geboorteland: 
Nederland
CV: 

Joop Cock is geboren te Rotterdam in 1948. Als pottenbakker is hij autodidact. Hij noemt zichzelf "De Bergse Pottenbakker". Cock is thuis in een breed scala van pottenbakkerstechnieken. Naast Raku- en kristalglazuur specialist kan hij ook prachtig decoreren en boetseren. Joop woont en werkt in Bergschenhoek.

Bezoek de website; www.joopcock.com

Afbeeldingen: Joop Cock uitsnede van foto 2; Joop Cock (bron Goudse keramiekdsagen); Joop Cock in zijn showroom (bron science.uu.nl); vaas met kristalglazuren (bron Catawiki 2019); kom, Raku gestookt (bron website kunstenaar); vaasvorm met geboetseerde kikker (bron Artimero); keramisch plastiek met witte glazuur en transfers (bron website kunstenaar).

Werk: 

"Met klei is er een zee aan mogelijkheden, vormen en structuren, waarbij ‘het’ toch in de oven gebeurd. Na 50 jaar ben ik nog steeds gefascineerd door klei. Het mooie er aan is, dat kleine handelingen iets heel bijzonders kunnen maken.
Ik ben een bevoorrecht mens dat ik van mijn kleiliefde mijn vak heb kunnen maken. Ik probeer mijn veelzijdigheid in klei te uiten. Buiten mijn werk in diverse technieken, kan ik mijn voorliefde voor kristal glazuren niet verbergen. Vooral het receptuur van het matte kristal glazuur probeer ik te doorgronden. Het resultaat is vaak schitterend en vooral het zachte gevoel ervan vind ik fantastisch."