Celebrating Ceramics - 100 jaar Ettore Sottsass

Donderdag 14 september 2017 is het honderd jaar geleden dat de beroemde Italiaanse architect en ontwerper Ettore Sottsass werd geboren. Als eerbetoon aan een van de grootste ontwerpers van de afgelopen eeuw toont het Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch meer dan honderd stukken keramiek. Op zijn honderdste geboortedag is de feestelijke openstelling van de tentoonstelling Celebrating Ceramics - 100 jaar Ettore Sottsass.

Ettore Sottsass
Sottsass (1917 - 2007) bouwde vanaf 1947 een carrière op met interieurvormgeving en industrieel design en was daarbij een belangrijk vernieuwer. Zijn ontwerpen voor woninginrichting, kantooruitrusting, meubilair en woonaccessoires beïnvloedden sterk de avant-gardistische vormgeving van de jaren zestig en zeventig. In 1981 was hij medeoprichter van de befaamde Memphisgroep. Naast zijn werk voor Memphis was Sottsass ook actief als vormgever voor Alessi, Artemide en Olivetti. Gedurende Sottsass’ lange carrière is (gebruiks)keramiek een steeds terugkerende fascinatie. Zijn persoonlijke visie op vormgeving weet hij in dit medium het sterkst tot uitdrukking te brengen, van zijn eerste vazen halverwege de jaren vijftig tot de laatste schetsen voor objecten vlak voor zijn overlijden.

Sottsass in Den Bosch
Het Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch heeft een lange historie met Ettore Sottsass. In 1984 organiseerde Het Kruithuis, de voorloper van het huidige museum, de eerste Memphistentoonstelling in Nederland. Op 19 november 1995 opende Ettore Sottsass in Den Bosch de eerste tentoonstelling die exclusief aan zijn keramiek was gewijd. Sindsdien is zijn werk regelmatig in het museum te zien geweest. Het Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch heeft met zo'n 40 stukken de grootste collectie Sottsass keramiek in Nederland.

Zie voor meer informatie over deze expositie: www.sm-s.nl

Afbeelding: Indian Memory (ontwerp 1967) | foto: Erik en Petra Hesmerg