Burgt, Mieke van der

Voornaam: 
Mieke
Voorletters: 
W.H.A.
Voorvoegsel: 
van de
Achternaam: 
Burgt
Geboortejaar: 
1917
Geboorteplaats: 
Zeeland (nb)
Geboorteland: 
Nederland
Werkperiode: 
1952 - 1979
Overlijdensjaar: 
1979
CV: 

Wilhelmina Henrica Adriana (Mieke) van der Burgt is geboren op 18 april 1917 in Zeeland-Landerd (nb). Zij volgt de opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten en de Vrije Academie te Den Haag. Mieke woont en werkt in Zeeland (Landerd), Valkenswaard, Den Haag en van 1952 tot 1979 te Rijswijk. Zij huwt de kunstenaar Livinius van de Bundt. Zij wonen en werken sinds 1952 op de buitenplaats De Voorde in Rijswijk. Mieke is lid van Vereniging Haagsche Kunstkring. Mieke is overleden op 9 juni 1979 te Rijswijk. Zij is graficus, keramist en textielkunstenaar.

Afbeelding: een hoekige wandplaat met een tekening in intarsiatechniek van twee vrouwfiguren op zwart fond (collectie ICN).

Werk: 

Naast gebruikskeramiek maakte zij vooral naam met haar aardewerk reliëfs met geabstraheerde figuren. Dit aardewerk is geglazuurd en gemodelleerd in een mal. Het zijn eenvoudige maar levendige voorstellingen waarin de figuren met expressieve gebaren de toeschouwer tegemoet lijken te treden. Dit wordt versterkt doordat de figuren bedekt zijn met een lichte glazuur, die scherp  afsteekt tegen de donkergroene glazuur van de achtergrond. Soortgelijke voorstellingen vinden we terug in haar grafiek.

Exposities

Voor het eerst toont het Museum Rijswijk een selectie uit het grafische en het keramische oeuvre van het kunstenaarsechtpaar Livinus van de Bundt en Mieke van der Burgt. Deze loopt van 16 december 2006 tot en met 14 januari 2007.  

Bibliografie: 
  • Bestandcatalogus Nederlandse na-oorlogse keramiek, Rijksdienst Beeldende Kunst 1995.