Braat, Leo

Voornaam: 
Leo
Voorletters: 
L.P.J.
Achternaam: 
Braat
Geboortejaar: 
1908
Geboorteplaats: 
Arnhem
Geboorteland: 
Nederland
Overlijdensjaar: 
1982
CV: 

Leendert Pieter Johan (Leo) Braat is geboren op 23 november 1908 te Arnhem. Hij volgt de opleiding aan de Kunstnijverheidsschool en de Academie Kunstoefening in Arnhem en is een leerling van de beeldhouwer Gijs Jacobs van den Hof, die hem de neo-classicistische stijl bijbrengt. Hij voltooit zijn opleiding in Parijs en huwt in 1931 de schilderes en tekenares Maaike Rolvink. Braat woont en werkt in Amsterdam. Hij is een figuratief beeldhouwer, die kortstondig (van 1946 tot 1950) expressionistisch werkt. Hij wordt sterk beïnvloed door de volkskundige keramische werken van de precolumbiaanse cultuur. Hij is ook werkzaam als tekenaar, kunstcriticus, organisator, redacteur van De Kroniek voor Kunst en Kultuur (1935 - 1966), medailleur en keramist. Hij is lid en penningmeester van de Nederlandse Kring van Beeldhouwers. Als anti-fascist is hij in de oorlogsjaren lid van de verzetsgroep rond Gerrit van der Veen en redacteur van De Vrije Kunstenaar, een illegaal blad van het kunstenaarsverzet. Uit deze kringen kent hij ook schrijver Albert Helman, met wie hij zijn leven lang bevriend blijft. Ook is hij mede-oprichter van de Stichting Kunstenaarsverzet 1942-1945, een stichting ter ere van Gerrit van der Veen. Braat overlijdt op 16 juli 1982 te Amsterdam.

Foto's: Braat werkt aan het stuk 'Zeemeermin', 1942; Kop 'De Anti-facist', 1936 (Burg. de Vlugtlaan Amsterdam); Tegeltableau (1956) uit een serie aan panden aan de Jacob Geelstraat (Slotervaart) te Amsterdam; vier keramische werkjes, circa 1956 in: Mededelingenblad 5.

Werk: 

Figuratief sculpturaal en reliëfs, aardewerk (tegeltableaus in sectieltechniek). Exposities bij belangrijke galeries als Kunsthandel Santee Landweer, Galerie D'Eendt, Galerie Mokum, Bergens Kunstcentrum Bergen (nh) en in het Gemeente Museum Arnhem.

Bibliografie: 
  • Mededelingenblad 5, uitgave Vrienden van de Nederlandse ceramiek. 1956.
  • 100 Nederlandse keramisten, Galerij De Ark, Boxtel, 1974.
  • Bestandcatalogus Nederlandse na-oorlogse keramiek, Rijksdienst Beeldende Kunst 1995.