Bouman, Marieke

Voornaam: 
Marieke
Voorletters: 
M.J.M.
Achternaam: 
Bouman
Geboortejaar: 
1933
Geboorteplaats: 
Nieuw-Buinen
Geboorteland: 
Nederland
Werkperiode: 
2000 - heden
CV: 

Marieke (ir. M.J.M.) Bouman-Sweers is geboren te Nieuw-Buinen in 1933. Zij volgt de opleiding aan de TU Delft tot bouwkundig ingenieur. Tijdens haar studie in Delft is zij al geboeid door de vrije beeldende kunst en volgt zij facultatieve colleges in vakken als handtekenen, kunstgeschiedenis en boetseren (bij prof. Wenckebach). Jarenlang heeft zij gewerkt als docent bij het universitair onderwijs in Delft en later tot 1988 aan de LU te Wageningen. Als architect heeft zij ook particuliere opdrachten voor woningen uitgevoerd. Van 1993 tot 2001 is zij lid van de Commissie Beeldende Kunsten van de Gemeente Ede. In 2002 is zij medeoprichter en vanaf dat moment lid van het Platform Edese Kunstenaars.
Sinds er rond 1980 meer vrije tijd beschikbaar komt volgt Bouman een aantal cursussen in Nederland, maar vooral aan de Europaische Akademie fur Bildende Kunst in Trier. In Frankrijk heeft ze, omdat ze de taal en het schrift redelijk beheerst, een cursus hebreeuwse kalligrafie gevolgd bij Frank Lalou. Ze houdt van de teksten uit het oude testament en kalligrafeerde teksten van het Hooglied, en de boeken Ruth en Jona. Ook houdt ze van teksten van Sappho en Vasalis.

Door het meedoen aan het maken van een groot tegeltableau, dat ter ere van het 40-jarig bestaan van het Nederlands Tegelmuseum in Otterlo in 2001 aan de gemeente Ede is aangeboden, raakt ze gefascineerd door de mogelijkheden van tegels. De tegels worden handgemaakt en gedecoreerd met symbolen, letters en tekens, uit zowel de hedendaagse als historische en prehistorische tijden. Omdat tegels plat zijn en haar aandacht meer uitgaat naar ruimtelijk werk, ontstaan vanaf 2004 ruimtelijke tegelconstructies. In deze objecten is de invloed van haar bouwkundige opleiding duidelijk aanwezig: de werken verwijzen naar gebouwen, bouwwerken en woningen. Motieven uit het platte werk komen terug in het ruimtelijk werk: de kalligrafie als grafisch element en als schriftuur, de voorliefde voor symbolen en tekens. Bouman gebruikt geen voor haar onbekende schriftuur waarvan ze de betekenis niet kent. Inmiddels heeft ze als uitvoerend keramiste een oeuvre opgebouwd waarin ruimtelijk werk wordt afgewisseld met tegeltableaus en waarin de thematiek uiteenloopt van fantasiearchitectuur, via kunsthistorische onderwerpen naar letterbakken met kleine objecten, doosjes, kistjes, tweeluiken en plattegronden. Bouman werkt en exposeert geregeld in Frankrijk waar ze lid is van Arts Science Lettres te Parijs, waar ze een onderscheiding kreeg voor haar werk. In 2016 heeft zij twee keer in Londen geëxposeerd, eerst bij de Parallax Art Fair, een grote internationale kunstmarkt en daarna op uitnodiging bij de Galleria Pall Mall. In 2019 zal haar werk in een solo tentoonstelling te zien zijn bij Gallery Artifact Manhattan in New York. In 2018 wordt er gewerkt aan een biografie over de kunstenaar door Annelies Barendrecht. In Nederland is Marieke Bouman lid van de Nederlandse Vakgroep Keramisten (NVK) en al jarenlang actief bij de Atelierroute Lunteren. Door haar initiatief zijn in de laatste jaren een vijftigtal keramische gevelstenen door Lunterense keramisten toegepast in Lunteren (zie de afbeelding van de gevelsteen Jan de Schrik).

Zij werkt met aquarel, ets, collage, kalligrafie en mengvormen. Ze heeft zich ontwikkeld tot keramist. Door samenwerking met het Nederlands Tegelmuseum in Otterlo stimuleert zij ontwikkelingen in de moderne keramiek.

Marieke Bouman woont en werkt te Lunteren. Bezoek haar website: www.mariekebouman.nl

Afbeeldingen: Marieke Bouman bij haar expositie in het Nederlands Tegelmuseum te Otterlo; Marieke in haar atelier in 2013; De Poort, keramisch werk (foto Nederlands Tegelmuseum); tegeltableau Elementen Islam (foto kunstenaar); tegeltableau met beelden geïnspireerd op de Franse Romaanse bouwkunst, 45 x 40 x 2 cm, 2018.
Dit werk is geëxposeerd in het Yukung Art Museum in Geoje, Korea in oktober 2018 en opgenomen in de museumcollectie aldaar.
 

Werk: 

"Een tegel kent veelal geen derde dimensie, het blijven toch vlakke objecten. Als architect voel ik mij toch aangetrokken tot het bouwen met meerdere lagen, dat doe ik dus met mijn tegeltableaus" aldus Bouman.

Bibliografie: 
  • Augustijn, Piet, Werk Marieke Bouman te zien in Ede, in: KERAMIEK april 2013.
  • Lemmen, Hans van, 5000 years of tiles, oktober 2013.
  • Osborn, Debora, Tile Envy, Cicade Books Londen. Opmerking: in dit boek worden 60 hedendaagse tegelontwerpers uit de hele wereld besproken, waaronder Marieke Bouman en haar werk.