Bots, Nicole

Voornaam: 
Nicole
Voorletters: 
N.
Achternaam: 
Bots
Geboortejaar: 
1954
Geboorteplaats: 
Roermond
Geboorteland: 
Nederland
Werkperiode: 
1995
CV: 

Nicole Bots is geboren te Roermond in 1954. Zij volgt de opleiding Kinderverzorging & Opvoeding en Handenarbeid. Zij werkt enkele jaren voor de Nederlandse Stichting voor het Dove- en Slechthorende Kind te Amsterdam. Daarna studeert zij pedagogiek. Vervolgens is zij werkzaam als pedagogisch medewerker in het AMC in Amsterdam. Vormgeven met klei heeft haar altijd gefascineerd. In 1995 besluit zij zich volledig te gaan richten op het maken van keramische kunst. Zij gaat dan in de leer bij door haar gewaardeerde keramisten als Susan Ohler en Arja Hoogstad. Zij maakt zich diverse keramische technieken eigen en ontwikkelt een eigen stijl. Susan Ohler heeft haar leren werken met engobes en glazuren. Van Arja Hoogstad heeft zij de basis van de techniek geleerd die ze nu gebruikt, het fijne opbouwwerk. Deze techniek vereist veel geduld. Langzaam krijgt iets vorm en spanning. Het kleurenpalet wordt van tevoren uitgezocht, de vorm ontstaat tijdens het maakproces. Typerend voor het werk is het gebruik van 5000 jaar oude rolzegels uit Mesapotamië.

Nicole Bots werkt en woont in Puth (Limburg).

Bezoek haar website: www.nicolebots.nl

Afbeeldingen: portret uit circa 2011 (bron website kunstenaar); Nicole aan het werk in haar atelier; voorbeeld van een opgebouwd werk.

Werk: 

Kleur en ritme in de natuur en architectuur vormen grote inspiratiebronnen. Het werk is sculpturaal in vaas- of architecturale vormen. Oude culturen in Griekenland, het Romeinse Rijk en Mesopothamië worden door haar vertaald in vormen van klei. Het kleurenpalet van een Romeins fresco of mozaïek, van de geglazuurde stenen van de poort van Ishtar (Babylon), de vissershuisjes van Burano, de houten tralies afgewisseld met felgekleurd sauswerk van Cubaanse huizen inspireren tot kleurkeuzes. Maar ook het Limburgse landschap met haar vakwerkboerderijen, het groen en de glooiende heuvels met zachtgele löss.

Andere bronnen van inspiratie zijn de kleurencombinaties in schilderijen van Paul Klee en Cole Morgan, de kleur en het ritme in het werk van Friendensreich Hundertwasser, de droomwereld in de schilderijen van Marc Chagall, de speelsheid in de werken van Alexander Calder en Joàn Miró en de kracht in het werk van Pablo Picasso.

Iedere millimeter van het werk wordt zorgvuldig behandeld. Het maakproces is voor haar de uitdaging; het toewerken naar een resultaat dat spannend en kleurrijk is.

In het boek "De kunst van het decoreren", ceramisten delen hun geheimen."The art of ceramic decoration", artists share their secrets. (2009) vertelt Nicole over haar werk en werkwijze.