Blaauw, Gerard

Voornaam: 
Gerard
Voorletters: 
G.J.
Achternaam: 
Blaauw
Geboortejaar: 
1951
Geboorteplaats: 
Amsterdam
Geboorteland: 
Nederland
CV: 

Gerard Johannes Blaauw is geboren op 11 maart 1951 in Amsterdam. Hij studeert aan de Gerrit Rietveld Academie, waar hij in 1978 afstudeert. Hij is keramist en beeldhouwer. Hij deelt een tijdje het atelier met Babs Haenen. Hij doceert aan de Academie voor Industriële Vormgever te Eindhoven en de Koninklijke Academie voor Kunst & Vormgeving te 's-Hertogenbosch. In de loop van de jaren is Gerard Blaauw zich meer en meer gaan toeleggen op ovenbouw. In 2017 is het Amsterdamse bedrijf (Blaauw kilns) vertegenwoordigd in meerdere werelddelen, zoals de USA en Canada.

Over zijn keramische loopbaan schrijft hij zelf: "Ik ben niet geboren, maar uit de klei getrokken. Ik heb bijna alle technieken toegepast, maar ik voel mij sterk aangetrokken tot de industriële kant van de keramiek. Jan van der Vaart en Siemon den Hartog (directeur Gerrit Rietveld Academie) hebben mij zeer geïnspireerd. De laatste jaren van mijn loopbaan heb ik voornamelijk gegoten en soms gedraaid. Ik ben tijdens mij studie in de Mosa fabriek (in Maastricht) gaan werken om het industriële proces te onderzoeken. Toevallig was ik daar de leerling van Piet Stockmans. Mijn liefde voor de porseleinmassa is toen wel gevormd. Ik ben gestopt met de productie van unica, omdat ik te veel werk had aan de design Academie in Eindhoven. Op de Academie hier heb ik bijna alle nu beroemde ontwerpers in de klas gehad. Ik gaf les in keramisch ontwerpen. Met mijn bedrijf heb ik allerlei ovens en technieken ontwikkeld voor de keramische industrie, waardoor deze beter en vernieuwender en concurrerender kon produceren." (bron: Marius van Dam, Kunsthistorisch onderzoek, met dank!)

Afbeeldingen: Container, ex collectie J.W.N. van Achterbergh (bron Gaveler' s Amsterdam); plaat met opstaande rand, 1981 (bron Catawiki 2013).