Bergen, Rob van

Voornaam: 
Rob
Voorletters: 
R.
Voorvoegsel: 
van
Achternaam: 
Bergen
Geboortejaar: 
1952
Geboorteland: 
Nederland
Werkperiode: 
1976
CV: 

Rob van Bergen is geboren in 1952. Hij studeert aan de Academie voor Beeldende Vorming in Amersfoort van 1972 tot 1976. Tot midden jaren negentig - zo'n 20 jaar - maakt hij glasobjecten, gecombineerd met materialen uit de natuur. Van circa 1995 doet hij een interessante zoektocht, vooral naar zichzelf en de essentie van de wereldproblemen. Op een dag is hij klaar met het glas. “Je moet iets nieuws scheppen, niet jezelf herhalen, dan ben je geen kunstenaar meer.” Al die jaren boetseert hij model, naast het glaswerk. Na zijn abstracte opleiding aan de academie, wil hij figuratief werk in de vingers krijgen. Enerzijds maakt hij gelijkende portretten vanaf model, anderzijds laat hij de gelijkenis juist los. Het massieve portret staat op een standaard en wordt door de kunstenaar later uitgehold. Hij heeft als kunstenaar het ambacht hoog in het vaandel staan en experimenteert met materialen, periodes, stijlen, licht & donker.

Hij is geboeid geraakt door gezichten en lichamen en werkt het liefst met witte klei, chamotte grof. “Dan zie je het licht beter. “ Hij maakt steengoed, keramiek gebakken op 1220ºC. Glazuren doet hij zelden en kleuren soms, bijvoorbeeld met koperoxide of zwarte engobe. Naast de ongeglazuurde delen van een portret van witte klei past hij ook andere materialen toe. Hij verwerkt onder andere gedroogde blaadjes, zaden, zijde, knopen, galon, touw en gebruiksvoorwerpen van textiel uit Oezbekistan. Wanneer zijn beelden beplakt zijn met handgeschept India papier, dan beschildert hij deze daarna of tekent er ritmisch op met sepia inkt. Een aantal werken is ook in brons uitgevoerd (tekst: van de website van de kunstenaar met aanvullingen van galerie Roos van Tudor).

Bezoek zijn website: www.robvanbergen.com

Rob wordt vertegenwoordigd door Galerie de Roos van Tudor te Leeuwarden.

Afbeeldingen: Portret (bron: Galerie Roos van Tudor); keramisch object, 'Herinnering aan een kastanjeboom', hoog 60 cm, 1997 (bron Keramisch Atelier Utrecht); werk uit 2013/14 van een renaissance figuur (flyer Galerie Roos van Tudor, KunstRai 2014).

Werk: 

Rob van Bergen is verliefd op de schoonheid. Altijd al geweest, zolang hij zich kan herinneren. Zo verliefd dat hij het allermooiste ter wereld zou willen maken. “Dat zal me waarschijnlijk nooit lukken maar dat weerhoudt me er niet van het te blijven proberen. En stel je voor dat het lukt … dan moet ik ophouden met mijn passie. Dat zou jammer zijn. “

Rob van Bergen combineert zijn keramische portretten met stof. Het touw en de stoffen komen van de klassieke stoffeerderij; bekend terrein voor hem vanwege zijn vaders ambacht. De chamotte klei wordt op 1220 graden gebakken (steengoed). De portretten zijn geïnspireerd op film, opera en Renaissance (text: Roos van Tudor).