Berends, Freek

Voornaam: 
Freek
Voorletters: 
F.
Achternaam: 
Berends
Geboortejaar: 
1945
Geboorteland: 
Nederland
Werkperiode: 
1966 - 1998
CV: 

Freek Berends is geboren in 1945. Hij is tot aan zijn diensttijd postbezorger te Hoogeveen. Tussen 1965 en 1966 krijgt hij avondlessen van de Eper pottenbakker Frans Slot in legerplaats 't Harde. Omdat Berends de chauffeur van de legerplaatscommandant Carel A. Heshusius is kan hij gedurende de dag de ovens in de gaten houden. Na enkele maanden al komt hij van weekend verlof terug met allerlei bestellingen voor familieleden. (Ger J.M. de Ree trekt in deze periode met de vlotte Berends op en is ook leerling bij Frans Slot). Freek Berends is verder autodidact. Terug in Hoogeveen wordt hem ruimte aangeboden in de oude molen, waar hij zijn oven plaatst. Op het moment dat hij het drukker krijgt met zijn hobby dan met de postbezorging, begint hij definitief voor zichzelf. In de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw is hij een succesvol pottenbakker aan de Koekangerweg te Echten. Berends kan enorm goed en snel draaien, heeft telkens frisse ideën maar weet zijn pottenbakkersschap ook te verbinden met een prachtig talent voor marketing. In zijn actieve carrière heeft hij menig bekende Nederlander kunnen strikken voor het in ontvangst nemen van een nieuw en origineel door hem ontwikkeld item (zie de foto met Hans Wiegel). Als kunstenaar denkt Berends tussen zijn potten te zullen sterven. ,,Ik zag mij niet op mijn 65-ste met pensioen gaan." Een beroerte in 1998 gooit echter roet in het eten. Na de revalidatie wordt Freek galeriehouder te Echten. Aanvankelijk in zijn atelier aan de Koekangerweg. Maar na een brand in 2001 verhuist hij naar de hooischuur van "Het Huus met de Belle" in Echten. Berends is van 1999 tot 2010 galeriehouder in Echten. In 2010 doet hij de Galerie over aan de kunstenares Delia Bremer. Berends blijft als vrijwilliger verbonden aan de galerie.

Afbeeldingen: Freek Berends in zijn atelier, 1970s (bron archief kunstenaar); Freek Berends overhandigt de jeugdige Hans Wiegel een 'bedreigde'  wereldbol, 1970s (bron archief kunstenaar); Berends bij enkele van zijn gepatenteerde olielampjes, 1970s (bron archief kunstenaar); actueel portret Freek Berends, 2016 (foto Capriolus); olielamp 1970s (bron catawiki); grote blauwe vaas (bron Catawiki 2015); asbak uit 1981 (part. coll.); vier verschillende signaturen (kromme en rechte lijn tot 1984, daarna voluit gekraste signatuur  en gestileerde signatuur).

Bibliografie: 
  • Tienkamp, Roelof, 'Deze jongen zit hier heel tevreden te wezen', het levensverhaal van Freek Berends, in: Meppeler Courant, 13 mei 2016.