Baetens, Nora

Voornaam: 
Nora
Voorletters: 
C.E.
Achternaam: 
Baetens
Geboortejaar: 
1952
Geboorteplaats: 
Doetinchem
Geboorteland: 
Nederland
CV: 

Charlotte Eleonora (Nora) Baetens is geboren te Doetinchem op 4 november 1952. Zij volgt de opleiding aan de Akademie voor beeldende vorming Amersfoort (MO handvaardigheid A en B) van 1972 tot 1977 en vervolgt haar opleiding aan de Akademie St. Joost te Breda (afdeling Keramiek) van 1977 tot 1980.

Nora heeft diverse malen subsidie ontvangen, zoals een reisbeurs naar de V.S. en Mexico, documentatievergoeding van de gemeente Amersfoort en beroepskostenvergoeding W.V.C.

Nora woont en werkt in Amersfoort.

Haar website is: www.norabaetens.nl

Afbeeldingen: portret Nora Baetens (bron website kunstenaar); object 1, geëxposeerd in de groepsexpositie van leden NVK in de Bergkerk te Deventer, 2014 (bron NVK-keramiek.nl); object 2 (bron NVK-keramiek.nl); 'De Orangiste', werk in de collectie van Kasteel Amerongen (bron website kunstenaar).

 

 

Werk: 

"De natuur is voor mij een onuitputtelijke bron van inspiratie. Dat komt omdat ik ben opgegroeid in een prachtig coulissenlandschap: de Graafschap. Voor mij kan geluk bestaan uit het plukken van veldboeketten, het struinen in de bossen, banjeren langs zee, fotograferen van kwallen op Schiermonnikoog en met allerlei vondsten terugkeren.
Ik word getroffen door de onverwachte rijkdom van verschillende landschappen. Vondsten dragen hieraan bij: schelpen, sponzen geraapt op het strand van Corn Island (Nicaragua), half vergane cactusresten op La Palma, verweerde stukken agaven in Griekenland, luffa’s in Egypte. De natuur geeft je het gevoel deel uit te maken van een groter geheel. Vondsten gebruik ik heel intuïtief in mijn werk. Soms maak ik er mallen van, een andere keer bewerk ik ze en dan komen ze vervormd terug in een beeld. Naast de natuur kunnen ook foto’s, herinneringen, teksten, gedichten, gebeurtenissen aanleiding geven tot het maken van werk. Een foto van een imker uit Veenendaal van de fotograaf Kurt Lubinsky was de aanleiding voor een imkerserie, waarbij linosnedes zowel op papier als in klei afgedrukt zijn. Het werk Die Kinder sind tot is ontstaan n.a.v. een documentaire over een tienermoeder die haar kinderen alleen heeft gelaten en die vervolgens door uitdroging overlijden. De afbeelding van de moeder die zich verbergt onder een lap in de gerechtszaal heb ik gebruikt voor een wandbeeld" (tekst van de website kunstenaar).