Baas, Gerlach

Voornaam: 
Gerlach
Voorletters: 
G.G.
Achternaam: 
Baas
Geboortejaar: 
1953
Geboorteplaats: 
Haarlem
Geboorteland: 
Nederland
Werkperiode: 
1975
CV: 

Gerlach Baas (van Beinum) is geboren op 5 oktober 1953 te Haarlem. Gerlach Baas draait niet-functionele unica keramiek in zijn eigen atelier in Heemstede sinds juni 1975. Als docent / trainer is hij afgestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academie in 1978. Hij maakt veel variaties op de schopschijf. Bij Gerlach gaat het telkens om de vorm die een volume omsluit. Gedurende korte tijd heeft Gerlach ook geëxperimenteerd met niet gedraaide vormen. Maar zijn drang naar het echte draaiwerk werd sterker en sterker. Uiteindelijk besloot hij zich te concentreren op het laatste. Hij toont zich hierin een ware meester. Zijn keramiek is meestal gemaakt van steengoed en wordt gebakken op 1280 graden. Om fysieke redenen zal Gerlach zich vanaf 2010 toeleggen op handgevormde potvormen op voet in porselein.

2009 Gerlach heeft een andere naam aangenomen. Deze is nu Gerlach G. van Beinum.

Gerlach G. van Beinum, ceramics & images, Binnendoor 5, 2101 JV HEEMSTEDE 06-24588868

www.gerlachvanbeinum.nl

Afbeeldingen: portret van de website van de kunstenaar; drie werken uit de periode 1990s-2000s (collectie Capriolus), twee varianten stempels.

Werk: 

"Stilte. Het is de stilte, waarmee ik in mijn werk werkzaam ben. Vormen te maken, die niet als gezocht overkomen. Vormen die niet de pretentie in zich dragen "nieuw" te zijn. Een collega van Ruth Duckworth zei over haar werk: "If pots would grow by themselves they would grow like Duckworth's pots." Deze uitspraak is als een weerspiegeling van de uitgangspunten, die aan mijn werk ten grondslag liggen. Zoals bijvoorbeeld de integratie van scherf, glazuur en decoratie binnen één werk. Voor mijn werk gebruik ik wisselend porselein en steengoed. Ook stel ik soms zelf mengsels samen. Dit, om het glazuur beter tot zijn recht te laten komen" (bron tekst: Galerie Terra Delft, Leven van Keramiek, 1987).

Bibliografie: 
  • Baas, Gerlach, pottenbakker, een eerste deceniuim, cahier, eigen uitgave, oktober 1986.