Altheer, Joyce

Voornaam: 
Joyce
Voorletters: 
J.
Achternaam: 
Altheer
Geboortejaar: 
1973
Geboorteplaats: 
Eindhoven
Geboorteland: 
Nederland
CV: 

Joyce Altheer is geboren te Eindhoven in 1973. Als kind wil zij uitvinder worden. Joyce wil het liefst de Design Academy in Eindhoven volgen. Maar zij volgt uiteindelijk de PABO. Daarna komt zij alsnog met klei in aanraking. Van 2006 tot 2012 volgt zij de opleiding Hogere Graad Keramiek aan de Academie der Schone Kunsten te Arendonk. 

Afbeeldingen: Joyce Altheer met een recent werk, ca. 2016 (bron foto via kunstenaar); werk HFB2, 2016 (bron KLEI sept.okt. 2016); werk in grijs en geel (bron THEEMAAS, Rotterdam). 

 

 

 

Werk: 

"Spanning en evenwicht zijn de belangrijkste kenmerken van mijn werk" - "De bij elkaar gebrachte elementen, in twee verschillende kleuren, moeten mijn verhaal vertellen. De verschillende elementen zijn abstracties van gereedschappen en machineonderdelen die ik gebruik vanwege  de vorm en niet vanwege een eventuele betekenis of connotatie. Het eindresultaat is een samenspel tussen de verschillende onderdelen waarin de balans essentieel is en het werk de logica geeft die het nodig heeft." (Joyce Altheer). 

De objecten van Joyce Altheer kenmerken zich door een geheel eigen vormentaal. Het zijn abstracties van dat wat machines of onderdelen daarvan zouden kunnen zijn. Mechanismen zonder duidelijke functie. Het samenspel van de onderdelen wakkert de nieuwsgierigheid van de kijker aan; Waar dient dit voor? Waar hoort dit bij? Kan dit wel? De constructies zijn robuust, stoer en industrieel. Ze hebben vaak een ruw oppervlak, dat doet denken aan beton (tekst THEEMAAS, Rotterdam, 2016).

De titels van haar werk hebben een combinatie van letters en een cijfer: HFB2, RDN1, HEF3 en andere.

Bibliografie: 
  • Boom, Mels, Joyce Altheer, in: De kleine K, het digitale tijdschrift over keramiek, nr.17 mei 2016.
  • Augustijn, Piet, Joyce Altheer - De esthetiek van het mechanisme, in: Klei, Keramiek Magazine, september-oktober 2016.