ADCO

Naam: 
ADCO
Plaats: 
Ruischerbrug, Groningen
Nationaliteit: 
Nederland
Werkperiode: 
1902 - 1976
Geschiedenis bedrijf: 

N.V. Groninger Steenfabrieken is gevestigd in Ruischerbrug bij Groningen. Vanaf 1902 wordt hier grofkeramiek als bakstenen, dakpannen en buizen vervaardigd. In 1919 gaat men er ook het rode pottengoed fabriceren. Ook nemen de Gebr. Limborgh Meyer een kleine pottenbakkerij in Groningen over en verplaatsen deze naar hun steenfabriek. Vanaf 1922 wordt eenkleurig sieraardewerk zoals vazen en kannen vervaardigd. In 1931 wordt het merk ADCO gedeponeerd. Deze naam is afgeleid van de namen van de dochters van Geuchien Cornelis Limborgh Meijer (een van de vennoten van het bedrijf): Adalaïde Martha (1920) en Elisabeth, ook Coco genaamd. De productie van het ADCO aardewerk bestaat vrijwel geheel uit bloemenvazen naar eenvoudige, doordachte en éénkleurige ontwerpen met bijvoorbeeld horizontale ribbels. Gedurende de Tweede Wereldoorlog maakt ADCO kerfsnee-aardewerk, omdat dit minder klei vergt. Vanaf 1960 komt een massa productie van sierbloempotten op gang. Er wordt in 1950 een schildersafdeling opgezet. In deze 'Delfts' blauwe afdeling wordt net als elders in Nederland namaak Delfts (klompen, molens, asbakken en tegels in de vorm van een schild) geproduceerd voor de toeristische markt. De bedrijfsleider is in 1952 de heer Pieters, afkomstig van de Mosa-fabriek in Maastricht. Hij moet meer kennis het bedrijf binnen brengen. Ook woont er op het fabrieksterrein de heer Knol met zijn gezin. Hij is ook een soort baas van de aardewerkfabriek. De chef van de 'Delfts' blauwe afdeling is de heer van der Kuip. Schilder hier is de heer Engelbert Hoogeboom. De heer Dick Venema is in 1952 werkzaam aan  het bedrijf. Hij volgt de avondtekenschool. Deze school is een onderdeel van de Academie Minerva in Groningen. Hij maakt de prototypes van nieuwe ontwerpen. Ook maakt hij dat jaar een ontwerp voor het voorblad van een personeelsorgaan. Maar wegens te hoge kosten komt er uiteindelijk geen bedrijfsorgaan. In de productieafdeling worden ook kop en schotels gemaakt. De heer Tonkes is hier bezig om goudfiletrandjes met een sleperspenseel op de kopjes te fileren, waarna deze op die afdeling in een oven worden gebakken. Ook is er in 1952 een jongemaan Bol werkzaam. 

Het pottenbakkersbedrijf van Arnold Hamer te Breda, bekend van de spreukenborden, zou op zeker moment overgenomen zijn door ADCO. In 1976 sluit het bedijf. Het woord ADCO kan ingekrast zijn of gestempeld.

In 2003-2004 is er in het Groninger Museum te Groningen een expositie gehouden van het werk van ADCO.

Enkele gegevens onder grote dank ontvangen van de heer Dick Venema uit Heelsum. Hij werkte ca. 1952 aan dit bedrijf.

Afbeelding: groepje vazen (bron Groninger Museum, expositie 2003-2004); vaas, geel, model 1012 (bron Botterweg Auction); toeristenschildje Grollo (coll. Peter Folkers); ingedrukt fabriekslogo (bron Botterweg Auction); gestempeld logo Adco DELFTS.

Bibliografie: 
  • Pluis, Jan, Nederlandse Tegels 1900-2000, 2008.