Manche, Louis

First name: 
Louis
Initials: 
L. E.
Surname: 
Manche
Year of birth: 
1908
Birthplace: 
Amsterdam
Country of birth: 
The Netherlands
Year of death: 
1982
CV: 

Louis Emile (Lou) Manche is geboren te Amsterdam op 4 december 1908. Manche is zoon van huisschilder Louis Emile Manche sr. (1886-1973) en Adriana Maria van Nispen (1887-1978) en een oudere broer van beeldhouwer Auguste Manche. Hij trouwt met Johanna Engelina (Anna) Janssen. Het echtpaar krijgt 14 kinderen. Manche studeert bij August Falise en Piet Slager jr. aan de Koninklijke School voor Kunst, Techniek en Ambacht in 's-Hertogenbosch en vervolgens aan de Amsterdamse Rijksakademie van beeldende kunsten onder Richard Roland Holst. Kunstcriticus Jos de Gruyter noemt hem in 1939 "een door Charles Eyck beïnvloed, decoratief-religieus talent". Tot 1954 woont Manche in Nijmegen, daarna opent hij een atelier in het kasteel Nieuwenbroeck in Beesel, vanaf 1961 woont  Manche in Best. In 1968 verhuist hij zijn atelier, tevens galerie 'De drie poortjes' naar Veldhoven. In Best en Veldhoven werkt Lou samen met Marlies Diels-Schnauck, die veel draaiwerk doet. 

Manche illustreert een aantal kinderboeken en maakt diverse christelijk-religieuze werken, waaronder glas-in-loodramen en wandreliëfs. Hij is lid van onder meer de Algemene Katholieke Kunstenaars Vereniging en de Stichting Pro Arte Christiani. Rond 1973 is hij een van de initiatiefnemers van de Kempische Kring van Keramisten. Louis Manche overlijdt te Veldhoven op 30 januari 1982. 

Manche is beeldhouwer, illustrator, graficus, monumentaal kunstenaar (veelal in samenwerking met Marlies Diels-Schnauck), keramist, tekenaar, wandschilder en glazenier (tekst Wikipedia).

Afbeeldingen: Portret Lou Manche, ca.1954 (bron publicatie Lou Manche WERK); portret (bron Scouting Halsteren); Lou Manche en Marlies Diels-Schnauck, sgraffito wand Stadtteater Lüneburg, 1961 (bron publicatie Lou Manche WERK); Lou Manche, wandtegeltableau bibliotheek Someren, 1974; keramische rondo met voorstelling van een dwarsfluitspeler, 1966 (bron Catawiki); keramisch object 'Vredesduif' (bron veilinghuis Peerdeman); stempel; geschilderd signatuur LM en dat van Marlies Schnauck en galerie De Drie Poortjes.

 

 

 

 

Bibliography: 

* Lou Manche, WERK, Uitgave  Galerie "de drie Poortjes", Veldhoven, zonder datum.