Broekema, Johan

First name: 
Johan
Initials: 
J.
Surname: 
Broekema
Year of birth: 
1943
Birthplace: 
Veendam
Country of birth: 
The Netherlands
Working period: 
1964 - 2010
Year of death: 
2010
CV: 

Johan Broekema is geboren op 16 november 1943 te Veendam. Tussen 1963 en 1965 krijgt hij tijdens militaire dienst zijn opleiding bij de pottenbakker Frans Slot uit Epe. In 1965 is hij aanvankelijk werkzaam bij potterie "Groene Kan" te Groenekan. In 1966 opent hij zijn eigen atelier in Nieuwe Pekela. In 1967 verhuist hij zijn atelier naar Alinghoek 3, 9533 PD te Drouwen, Gem Borger (Dr.). In 1982 is hij docent keramiek aan de SKVG te Groningen. Johan is bevriendt met de Duitse keramist Horst Göbbels. Zij hebben elkaar in hun werk beïnvloedt. Hij woont en werkt te Drouwen. Johan Broekema is overleden op 13 december 2010.

Enkele bijzondere exposities zijn: 1971 bij Galerie Maas te Rotterdam en Kunsthandel Ina Broerse te Amsterdam; 1974 Galerie Ansingh te Zwolle; 1982 Galerie Van Hulsen te Leeuwarden; 1983 Keramiekmuseum Princessehof te Leeuwarden; Galerie Acanthus te Maartensdijk; 1984 Galerie Lughien te Amsterdam en Kunst in de Kelder te Putten; 1988 Galerie Loes & Reinier International Ceramics te Deventer en Galerie De Vier Linden te Asperen; 1989 Johan Broekema vijfentwintig jaar ceramist in het Drents Museum te Assen; het vervolg is ons onbekend.

Afbeeldingen: Johan Broekema aan de draaischijf, 1974 (foto in familiebezit); portret (bron KLEI, januari 2011); ingang van de pottenbakkerij in Drouwen; gesloten vaas met geknepen wand; kom op geribde voet; witte platte kom met blauwe splashes; signaturen en publicatie.

Work of the artist: 

Johan Broekema streeft zeer duidelijk naar uiterste verfijning en perfectie. De op traditie geïnspireerde vazen, schalen en dekselpotten zijn vaak voorzien van subtiele celadon-glazuren, hazevel-, patrijsveer-, schildpad- en oilspottenmoku's, ijzerblauw, titaanblauw of de wat meer brutalere oxblood glazuren. Daarnaast groeivormen voorzien van verschillende kristalglazuren. Naast bovengenoemde keramiek maakt hij streng geometrische vormen uitgevoerd in porselein en een spaarzaam glazuur gebruik, bijvoorbeeld in zwart-wit kontrast met ingelegde dunne lijnen aan de randen, of enkel met een opgesmolten sterk gereduceerde ijzer / zout huid. Binnen deze technieken is zijn streven steeds een zo groot mogelijke harmonie tussen vorm en glazuur te vinden.

Signatuur: Meestal ingekrast een combinatie van JAB en daaronder 3 streepjes. Niet te verwarren met de initialen van Han Boerrigter.

Bibliography: 
  • Spiegelenberg, Henk H., Johan Broekema: vijfentwintig jaar ceramist (1989) uitg. Provinciaal Museum van Drenthe ISBN 90-70884-23-2.