Rijk, Gert de

First name: 
Gert
Initials: 
G.C.H.
Prefix: 
de
Surname: 
Rijk
Year of birth: 
1945
Birthplace: 
Utrecht
Country of birth: 
The Netherlands
Working period: 
1965 - 2009
Year of death: 
2009
CV: 

Gert de Rijk is geboren op 27 juni 1945. Hij is afkomstig uit een gereformeerd milieu. Woont met zijn ouders aan de Kromme Rijn, aan de rand van de stad Utrecht. Zijn vader is vertegenwoordiger in kruidenierswaren en snoepgoed. L.O. Jan Willem Gunninkschool, Notenboomlaan te Utrecht. Gereformeerde Mulo in Amersfoort. Kort verblijf LTS. In 1961 in dienst bij kunstaardewerkfabriek Mobach. Van manusje-van-alles tot zeer verdienstelijk draaier. Ambitie om kunstschilder te worden. Daarom avondopleiding "Monumentaal" aan de Vrije Academie Artibus in Utrecht. Vanaf 1963 proefdraaien bij Jan van Ham van potterie 't Bolwerk bij de Twijnstraat aan de Werf. De Rijk verlaat Mobach om in volledige dienst te treden bij 't Bolwerk. In 1965 neemt hij 't Bolwerk over van Jan van Ham. Behalve gebruiksaardewerk maakt hij ook vazen en schalen voor bloemisterijen. Voor de Bjenkorf, V&D en andere warenhuizen maakt hij lampvoeten. Aanvankelijk richt hij zich wat vormgeving betreft op de modellen van Jan van Ham. Omdat De Rijk de enige is die de productie doet, werkt hij voor de verkoop met twee vertegenwoordigers: één voor de verkoop van het gebruiksaardewerk en één voor de verkoop van kunstzinnig werk aan galeries, kunsthandels en speciaalzaken. Met 't Bolwerk neemt De Rijk ook deel aan de voor- en de najaarsbeurs van de Jaarbeurs. In de tweede helft van de jaren zestig wordt de vormgeving strakker. De Rijk gaat experimenteren met vormen en glazuren. Vanaf 1970 gaat De Rijk verder met de pottenbakkerij onder eigen naam. Vanaf 1977 maakt hij helemaal geen commercieel werk meer. Er ontstaan buitenlandse contacten. Vanaf 1987 samenwerkingsprojecten vanuit Utrecht. 1991 Oprichting van Z4 (Zwammen 4), samen met Gerard van Rooy en Henk en Anco van der Haar. In januari 1993 is de eerste expositie van Z4 bij Galerie De Reiger te Utrecht. De Rijk heeft een grote voorkeur voor zoutglazuren. En ... niet te vergeten zoutvaten. In 1996 heeft een groot aantal kunstenaars samen met hem zoutvaten ontworpen. Gert overlijdt te Utrecht op 19 augustus 2009.

Afbeeldingen: Portret gert de Rijk, ca. 1980 (in: De hedendaagse gebruikskeramiek); portret ca. 2009 (bron NVK); pot met kerfdecor, De Vier Zwammen (collectie Capriolus, verkocht).

Work of the artist: 

Naast gebruiksaardewerk maakt Gert De Rijk ook tegeltableaus, mozaïeken, landschappen en torso's. Kortom een zeer veelzijdige keramist.

Bibliography: 
  • Houtzager, Dr. M. Elisabeth, Nederlandse Ceramiek 1945-1970, Centraal Museum.
  • Bestandscatalogus Nederlandse na-oorlogse keramiek, RBK 1995.
  • Messchart-Scherpenisse, Yvonne en Hans Uijtdewilligen - Gert de Rijk, samenwerkend keramist, in: Nobel Magazine, jrg. 2, nummer 1 2005.
  • Spruit-Ledeboer, Mieke en Maarten van Thiel, De hedendaagse gebruikskeramiek in Nederland en haar ontwikkeling in de 20e eeuw, Tiel 1981.
  • Gerritsen, Willem en Pieter Singelenberg, Vier & Vuur / Vier kunstenaars en de keramiek, 1998.
  • Gerritsen, Wim, Anco van der Haar en Henk van der Haar (red.), Gert de Rijk Keramist 1945-2009, 2011.