Zandvliet, Wilhelm (Willy)

Voornaam: 
Willy
Voorletters: 
W.
Achternaam: 
Zandvliet
Geboortejaar: 
1926
Geboorteplaats: 
Deventer
Geboorteland: 
Nederland
Overlijdensjaar: 
1982
CV: 

Wilhelm (Willy) Zandvliet is geboren te Deventer op 23 augustus 1926. Direct na de Tweede Wereldoorlog volgt hij de opleiding in Arnhem. Hij is werkzaam te Diepenveen. In de jaren 80 werkt Willy als expressietherapeut op "t Wezeveld (destijds een orthopedagogisch therapeutisch instituut voor jongens) te Twello. Op zeker moment woont Willy aan de Zutphenselaan 41 te Deventer. Kunstschilder, glas-in-lood ontwerper, schilder / keramist van tegeltableaus, gebruikmakend van bestaande tegels van MOSA.

Afbeeldingen: detail van 4-tegelig tableau 'de Rijkdom van de aarde' (Catawiki juli 2016); 4 zwarte tegels met witte lijntekening en gouden accenten. Dit tableau is aangeboden t.g.v. het 75- jarig bestaan der zaak door de afdelingen Deventer, der Ned. Vereniging van Electronische Werkgevers en van de Bond van Loodgieters en Fitters Patroons. Het tableau geeft op symbolische wijze een mooi beeld van de geschiedenis van de Technische Unie in Deventer. Het toont aan de hand van vier godinnen de beheersing van water, licht en stroom en allerlei electromagnetische materialen. Daarnaast is het een karakteristiek werk van de Deventer kunstenaar Willy Zandvliet (collectie Museum Deventer); omslag boek uitgave 1994.

Werk: 

Rond 1955 levert Zandvliet diverse tegeltableaus voor o.a. het Gemeentehuis te Hoevelaken (thans in het Gemeentehuis van Nijkerk) en de Kamer van Koophandel te Amersfoort (thans collectie Museum Flehite Amersfoort).