Yasuda, Takeshi

Voornaam: 
Takeshi
Voorletters: 
T.
Achternaam: 
Yasuda
Geboortejaar: 
1943
Geboorteplaats: 
Tokyo
Geboorteland: 
Japan
Werkperiode: 
1963
CV: 

Takeshi Yasuda volgt de opleiding aan de Daisei-Gama Pottery in Mashiko, Japan tussen 1963 en 1966. In 1963 opent hij zijn studio in Mashiko. Hier maakt hij hoofdzakelijk gebruikskeramiek in steengoed, die reducerend met asglazuren is gestookt. In 1973 emigreert Takeshi naar Bath in Engeland. In 1984 moest hij tegen zijn zin overstappen op een elektrische oven. Dit bracht nieuwe ontwikkelingen met zich mee die in 1985 leiden tot de Sancai-serie, die geïnspireerd is op werk uit de Chinese Tang Dynasty. In de late 1990s ontwikkelde Takeshi zijn creamware-serie, geïnspireerd op het 'Engelse wit', zoals geproduceerd door de vele fabrieken in Stoke-on-Trent. De beslissing om met porseleinklei te gaan werken komt rond 2000. Takeshi gebruikt de klei zonder enige kleurtoevoeging en als gevolg hiervan begint hij te experimenteren met celadon glazuren. In porselein zijn twee series ontwikkeld, te weten 'Folding' and 'Unfolding'. In de Unfolding serie worden stukken na het vormen ter droging op de kop gehangen. In de Folding serie zakken vormen tijdens het stoken ongecontroleerd in elkaar. Sinds het openen van een tweede studio in Jingdezhen, China in 2005, gaat Takeshi door met het ontwikkelen van celadon glazuren, waarbij hij werkt met veel verschillende soorten porselein klei.
De meeste stukken zijn bedoeld voor het opdienen van voedsel met overvloedige schalen, borden en kannen, die het vieren en de rituelen van een maaltijd moeten aanmoedigen.

In Nederland is Takeshi Yasuda vertegenwoordigd door Carla Koch, Amsterdam. In 2015 vindt er een solo expositie plaats bij Galerie Terra Delft.

Afbeeldingen: portret, circa 2010; kom met handgrepen in de Sancai-techniek, 1988 (collectie Capriolus, verkocht); drie objecten in creamware, circa 1998 (bron Adrian Sassoon Gallery); porselein kom met goud interieur 2013 Galerie Terra Delft); porselein kom met platinum (bron Goldmark Gallery).

Werk: 

'I like making functional pottery, not for moral or aestetic reasons but because I love eating. I like cooking, eating and making pots and they all go together' (Cooper 2009).

Bibliografie: 

- Cooper, Emmanuel, Contemporary ceramics, London 2009.
- Bunskoek, Barbara, 'Takeshi Yasuda, porselein op zijn kop', in: Klei, Keramiek Magazine, november 2015.