Wisse, Christian

Voornaam: 
Christian
Voorletters: 
C.
Achternaam: 
Wisse
Geboortejaar: 
1956
Geboorteplaats: 
Terneuzen
Geboorteland: 
Nederland
Werkperiode: 
1978
CV: 

Christian Wisse is geboren op 24 september 1956 te Terneuzen. Van 1974 tot 1977 volgt zij de opleiding Beeldende Vorming (Middeloo) te Amersfoort. Van 1978 tot 1981 is zij vakleerkracht handvaardigheid in Amsterdam-Bijlmer. Van 1981 tot 1985 bezoekt zij de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam, afdeling keramische vormgeving. In 1983 en 1984 doet zij mee aan het pottenbakkers-project in Guinée-Bissau. Van 1995 tot 1996 is zij docente aan de Hoge School voor de Kunsten C. Huygens te Kampen. Sinds 1995 is Christian lid van Stichting Memento gedenkbeelden. Sinds 2002 is zij bestuurslid van het Cultureel Centrum Corrosia in Almere, haar huidige woonplaats. Christian is altijd een actieve keramiste geweest met telkens nieuwe creatieve invallen (zie haar website!). Christian Wisse is gehuwd met Vincent van Ginneke (glaskunstenaar).

Afbeeldingen: portret en object zonder titel, 30 x 30 x 27 cm, 1992-1993 (bron: Kleikunst in de Benelux. 1993); Christian in 2014 (bron: eigen website); signatuur (bron Galerie De vier Linden, Asperen, 1988).

Werk: 

Haar organische en vrije vormen maakt zij op een heel specifieke, speelse manier. Ze zijn met de hand opgebouwd. Nadat ze van de klei dunne platen gerold heeft, snijdt zij hiervan smalle repen en voegt deze aan elkaar. Doordat de platen verschillend van kleur zijn en de repen een verschillende vorm hebben, voegt dit een decoratie aan het object toe. Haar werk wordt beïnvloedt door de luchtige Britse 'New Crafts' van Alison Britton en Jacqui Poncelet. Sinds 1992 verschuift de thematiek zich van (semi) abstract naar gestileerde mensvormen. Zij wil emotioneler bij het werk betrokken zijn. Bij de menselijke vorm minder duidelijk laten zien wát er aan de hand is, maar meer laten zien dát er iets aan de hand is. Ze past de menselijke vorm en kleur met succes minder natuurgetrouw toe. Een mooi laatste citaat van Wisse in het artikel in Tableau is: 'Ik ben niet tot ander materiaal dan klei te verleiden. De hele aarde is ervan gemaakt. Er groeien gewassen op. We eten ervan. Voor mij is klei nog steeds een wondermiddel met een enorme zeggingskracht'.

Zie voor een lijst van exposities, prijzen en beurzen, werk in de collecties van, recente publicaties:

www.christianwisse.nl

Bibliografie: 
  • Contemporary Dutch Ceramics, Uitgave Rijksdienst Beeldende Kunst, Den Haag, 1988.
  • Duits, Thimo te, Keramiek 90, Moderne Keramiek in Nederland, 1990.
  • Nelis, Ilse e.a., Kleikunst in de Benelux, 1993.
  • Reinewald, Chris - 'Wisse & Van Ginneke, Kwetsbare identiteiten' in: Tableau, fine arts magazine, november 2005.