Win, Paul de

Voornaam: 
Paul
Voorletters: 
P.
Voorvoegsel: 
de
Achternaam: 
Win
Geboortejaar: 
1941
Geboorteplaats: 
Maastricht
Geboorteland: 
Nederland
Werkperiode: 
1984-2012
CV: 

Paul de Win is geboren te Maastricht in 1941. Hij volgt de opleiding aan de Stadsacademie te Maastricht. Hier rondt hij de studie Handvaardigheid MO af. Binnen de PABO verzorgt hij vervolgens de lessen Beeldende Vorming en Schrijven. In 1984 begint hij daarnaast met het exposeren van zijn eigen werk als vrijgevestigd beeldend kunstenaar.

Afbeeldingen: Portret Paul de Win (bron Kunstenco.nl); keramische groep (bron Stichting Wigwam); Jojo (bron Stichting Wigwam); keramisch object met twee liggende figuren (bron Catawiki juli 2017).

 

 

 

 

 

Werk: 

Voor Paul staat de mens centraal: geboorte en dood, het zoeken naar geborgenheid van mensen bij elkaar en in voorwerpen of tekens, inspireren hem. Vaak Oosters aandoende mensfiguren zoeken rust en veiligheid door elkaars nabijheid, een teder handgebaar, een sereen slapen tegen elkaar aan. Hij omhult zijn mensfiguren met keramische ‘lappen’, dekt ze toe met dekens, voorziet ze van lichaams- en voorhoofdwindsels. Heel sterk laat hij zich daarbij inspireren door de dodencultuur uit Egypte, maar ook Indiaanse motieven en veenlijken interesseren hem. Veel keramische werken bevatten platen of doeken met hiëroglyfenschrift. Paul is van mening dat je kunst op een bewuste manier en op het goede moment moet bekijken. Als kunstobjecten deel gaan uitmaken van de alledaagse inventaris zul je ze op een gegeven moment niet meer zien. Wanneer je de ‘deuren’ naar je hart telkens bewust moet openzetten, blijf je op de goede momenten van kunst genieten. Hij heeft daarom beelden in keramische kastjes en tempeltjes gezet. Als je de deuren openzet, ga je binnen in een andere wereld. De wereld van Paul de Win (tekst: Galerie Sous-Terre).