Westerloo, Gerard van

Voornaam: 
Gerard
Voorletters: 
G.P.
Voorvoegsel: 
van
Achternaam: 
Westerloo
Geboortejaar: 
1942
Geboorteplaats: 
Amsterdam
Geboorteland: 
Nederland
Werkperiode: 
1971 - ?
CV: 

Gerard van Westerloo is geboren in 1942 te Amsterdam. Hij is door toevallige omstandigheden met keramiek in aanraking gekomen. Zijn ambities liggen aanvankelijk in de landbouw. Zijn moeder is van Zuid-Afrikaanse afkomst. In zijn vroege jeugd verblijft hij een jaar in Zuid-Afrika. Als teener gaat hij terug naar Afrika en naar Israël. Wanneer Gerard 23 jaar is gaat hij in Nederland als arbeidstherapeut vervangende dienstplicht vervullen. Hier komt hij voor het eerst met klei in aanraking. Hij wordt enthousiast en bezoekt in 1968 de Rietveld Academie te Amsterdam. In 1971 studeert hij af, samen met Mieke Blits, Beate Nieuwenburg, Hanneke Verhey en Veronica Vos. Gerard zou ook kunstschilder kunnen zijn geworden, maar verkiest de ceramiek aangezien hij er sneller in kan werken. Gerard van Westerloo is keramist, beeldhouwer en schilder.

Werk: 

Het werk van Gerard van Westerloo heeft zich snel ontwikkeld van abstractie naar realisme, een steeds sterker realisme, waarin hij enerzijds beinvloed wordt door het 19e-eeuwse classicisme, anderzijds door zijn aandacht voor de mens. Hij wenst de mens voor te stellen in hun hulpeloosheid en deerniswekkendheid. Zijn werk is gegoten of geboetseerd en is op steengoed-temperatuur van 1250 graden C. gestookt. De objecten worden vaak meerdere malen gestookt. Het oudere werk is met gekleurde glazuren gebakken, later kleurt hij de scherf met pigmenten. Later werkt hij ook met porselein klei. Zijn vormen zijn veelal gericht op contrastwerking van groot en klein, hard en zacht, glad en gestructureerd.

Bibliografie: 
  • Romijn, J., Gerard van Westerloo, Ceramisch overzicht, catalogus expositie Princessehof Leeuwarden, 9 januari t.m. 15 februari 1976.
  • Bestandscatalogus Nederlandse na-oorlogse keramiek, RBK 1995.
Bron foto: 

Portret circa 1976 (brochure Ceramisch overzicht 1976); tegel 1970 (collectie Centraal Museum, Utrecht).