Walvis, Pottenbakkerij de

Naam: 
Walvis, Pottenbakkerij de
Plaats: 
Amsterdam
Nationaliteit: 
Nederland
Werkperiode: 
1978 - 2022
Geschiedenis bedrijf: 

Het Amsterdamse atelier werd opgericht in 1978. Dorine Hund - de Boer (Amsterdam 1948) is autodidact en draait de meeste vormen en decoreert. Adriaan Hund (Amsterdam 1948) volgt de opleiding voor leraren tekenen en handvaardigheid aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Hij is verantwoordelijk voor de glazuren en het technische procédé, maar draait soms ook. Zij werken in de loop van de tijd met veel mensen samen. 

In 1979 zijn de eerste exposities in het Waterlandmuseum te Purmerend, het GSA in Hilversum en in de Amsterdamse galerie De Proen.

In het najaar van 2022 wordt de pottenbakkerij opgeheven.

Pottenbakkerij De Walvis, Nieuwe Looiersstraat 76 1017VD Amsterdam tel. 020-6234298. Zie ook de website www.dorinehund.exto.nl

Afbeeldingen: pand Pottenbakkerij De Walvis; ramen van de Pottenbakkerij; werk van Dorine Hund uit 2011; dekselpot met gelobde wand door Dorine Hund, hoogte 24 cm (alle afbeedlingen van de pottenbakkerij De Walvis).

Werk: 

Gespecialiseerd in hand-gedraaide gebruikskeramiek, o.a. vazen, dekseldozen, schalen, vergieten, kannen en kommen. Hoog, reductief gestookte (gasoven) Engelse steengoedklei, oven- en vaatwasmachine bestendig en vol van klank! Glazuren als o.a. celadon, tin-wit, nacht-blauw, zwart en 'sang de boeuf ' (koperrood), worden  veel gebruikt. Ze zijn veelal zacht van kleur, maar ook hel groen en intens roze zijn kleuren die mogelijk zijn. Veel van de keramiek is gedecoreerd, in het ongedecoreerde werk staan vorm en kleur centraal. Voornamelijk unica, maar ook kleine series zijn aanwezig. Verder wordt werk in opdracht uitgevoerd, zoals wasbakken en urnen.

Bibliografie: 
  • Spruit-Ledeboer, Mieke G., Nederlandse Keramiek 1975-1985, Amsterdam 1985
  • tent. catalogus 'De Walvis', Gem. Museum Het Princessehof, Leeuwarden, 1985