Visser, Tjipke

Voornaam: 
Tjipke
Voorletters: 
T.
Achternaam: 
Visser
Geboortejaar: 
1876
Geboorteplaats: 
Workum
Geboorteland: 
Nederland
Overlijdensjaar: 
1955
CV: 

Tjipke Visser is geboren op 12 december 1876 te Workum. Hij is de zoon van houthandelaar Tjebbe Visser en Wiepkje Hiemstra. Visser volgt eerst de opleiding aan de Rijksnormaalschool voor Teekenonderwijzers en aan de Rijksnormaalschool voor Kunstnijverheid te Amsterdam. Vervolgens doet hij de opleiding aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten te Amsterdam. Hij is leerling van Jan Derk Huibers en Ludwig Jünger. In 1907 - na tien jaar in Amsterdam te hebben gewerkt - vestigt hij zich in Bergen (nh). Hij is daarmee één van de eerste kunstenaars, die Bergen heeft ontdekt als inspirerende plek om te werken. Steeds meer kunstenaars zullen zijn voorbeeld volgen. Zij vormen de zogenaamde Bergense School.

Tjipke Visser is beeldhouwer, pottenbakker, boekontwerper en schilder. Zijn plastieken worden onder andere bij Haga te Purmerend en bij Plateelbakkerij Zuid-Holland te Gouda gebakken. Later voert hij deze uit in eigen atelier. Tjipke Visser overlijdt op 22 januari 1955 op 78-jarige leeftijd te Bergen (nh).

De dochter van Visser uit zijn eerste huwelijk met Maria Hoeben, Marijcke Visser (1915-1999) wordt eveneens beeldend kunstenaar. Zij is beeldhouwster en edelsmid. 

Portret uit de periode 1925-1950 (bron: Fries Scheepvaart Museum Sneek); Tjipke Visser, vormstuk van een kalkoen (VenduRotterdam, mei 2022); vormstuk van een eend, 1918 (coll. JB S); 'Homerus', wandreliëf aan een pand aan de Geestersingel te Alkmaar; plastiek van een pinguin, datering onbekend (bron: Gaveler's veiling 2012); liggende dromedaris, zilver, 1919 (coll. Stedelijk Museum, Alkmaar); stempel signatuur in aardewerk kastpoot.

Werk: 

Een deel van Vissers werk bestaat uit dierenfiguren, waarvoor hij zich laat inspireren in Artis. Daarnaast maakt hij diverse beelden van publieke persoonlijkheden, bijvoorbeeld in Amsterdam van Abraham Kuyper en Carel Steven Adama van Scheltema en in Leeuwarderadeel van Pieter Jelles Troelstra. In de gemeente Bergen staan twee door hem gemaakte monumenten ter ere van het burgemeestersechtpaar Jacob van Reenen (in Bergen) en Marie Amalie Dorothea Völter (in Bergen aan Zee). Ook in zijn geboorteplaats Workum bevinden zich diverse van zijn kunstwerken, onder andere beeldhouwwerk en houtsnijwerk in de plaatselijke Sint Gertrudiskerk. Hij levert twee fraaie boekbandontwerpen voor werken van Louis Couperus.

Bibliografie: 
  • Singelenberg-Van der Meer, M., Nederlandse keramiek- en glasmerken 1880-1940, 2001.