Vincken, Paul

Voornaam: 
Paul
Achternaam: 
Vincken
Geboortejaar: 
1952
Geboorteplaats: 
Roermond
Geboorteland: 
Nederland
Werkperiode: 
1973-2014
Overlijdensjaar: 
2014
CV: 

Paul Vincken is geboren te Roermond in 1952. Hij groeit op in Maasniel bij Roermond. Aan de Roermondse LTS volgde hij de opleiding reclame schilderen. Op zijn twaalfde jaar snijdt hij echter al zijn eerste beeld uit hout. Kennelijk zit het kunstenaarsschap in de genen. Hij is leerling van Piet Schoenmakers met wie hij twaalf jaar heeft samengewerkt in het keramisch kunstatelier St. Joris te Beesel. Na een koerswijziging bij St. Joris staat Paul in 1982 van de ene op de andere dag op straat. Hij vestigt zich als zelfstandig kunstenaar. Maar het kunstenaarspad gaat niet over rozen. Paul heeft moeten knokken voor zijn erkenning. Dank zei zijn eigenzinnigheid en doorzettingsvermogen is hij erin geslaagd. Vincken heeft zijn galerie aan de Molenweg 41 in Roermond. Zijn beelden, voornamelijk vrouwenfiguren, combineert hij vaak met roestvrij staal of andere materialen. Het zijn, en dat is Paul's "handelsmerk", allemaal ranke figuren. In 2008 restaureert hij om niet het door vandalisme zwaar beschadigde corpus (kunstenaar Jules Rummers / 1905-2000) aan de Bisschop Lindanussingel voor de Stichting Rura. Paul Vincken is beeldhouwer, keramist en schilder. Vincken overlijdt te Roermond op 23 oktober 2014.

Afbeeldingen: Paul Vincken, portret (bron Dichtbij.nl / Roermond); Poster; gerestaureerde corpus 2008 (bron Stichting Rura).

 

Werk: 

De kunstenaar Paul Vincken (1952-2014) is verwant aan Don Quichote: ook hij weigert pertinent water bij de wijn te doen bij het creëren van zijn kunstwerken. Zijn streven naar pure kwaliteit lijkt vaak op een gevecht tegen windmolens, maar dat is voor hem een bewuste keuze. De vrouwelijke gestalte is voor Vincken dé belichaming bij uitstek van het idee van schoonheid. Zijn vrouwensculpturen zijn geabstraheerd en gestileerd, maar elk van grote uitdrukkingskracht, juist in detail. De stand van heup, het optrekken van een schouder, de positie van de borsten of de glooiende symmetrische lijnen aan het bekken spreken boekdelen. Geen van zijn kunstwerken verwissel je met de andere. Of het nu om zijn schilderijen of sculpturen gaat, telkens valt het oog op subtiele en verrassende expressieve verschillen in vormgeving die de fantasie vleugels geven (tekst: kunstveiling.nl).

Bibliografie: 
  • Peter Munnix, "Paul Vincken rolde spelenderwijs in de kunst", in: Spiegel van Roermond 1998, blz. 87 e.v. Brochure Paul Vincken sculptures.