Veldthuis, Martha

Voornaam: 
Martha
Voorletters: 
M.
Achternaam: 
Veldthuis
Geboortejaar: 
1954
Geboorteplaats: 
Hoogezand
Geboorteland: 
Nederland
CV: 

Martha Veldthuis is geboren te Hoogezand (Hoogezand-Sappemeer) op 29 april 1954. Martha woont en werkt sinds 1993 in Ruinerwold (De Wolden). Martha volgde diverse cursussen en is verder autodidact. Zij is lid van vereniging Nederlandse Vakgroep Keramisten (NVK). Martha is beeldhouwer, schilder en zeefdrukker.

Bezoek de website: www.marthaveldthuis.nl

Afbeeldingen: Portret Martha 2017 (bron Hoogeveensche Courant); Martha in haar atelier (bron Open Atelier Meppel); drie keramische beelden (bron website kunstenaar).

 

 

 

 

 

 

  
   
  

 

 

 

Werk: 

Een groot gedeelte van de mensbeelden zijn keramisch vervaardigd. Dit houdt in dat de beelden met de hand worden gevormd en daarna op ongeveer 1100˚C worden gestookt in een elektrische oven. De meeste mensbeelden zijn gemaakt van gekleurde klei (klei gemengd met oxides). Deze beelden behoeven na het stoken niet of nauwelijks nog een bewerking te ondergaan. Beelden die worden gecombineerd met andere materialen zoals brons of hout, worden nadat de klei tot steen is gestookt in elkaar gezet met een pen/lijm verbinding, gevoegd en bijgekleurd. Een gedeelte van het werk wordt in brons gegoten.

Bibliografie: 
  • Knoester, C.  'Martha Veldhuis werkt vanuit sociale bewogenheid', Keramiek 5, okt 2008, p. 20-22
  • Augustijn, P. 'Hedendaagse keramiek in Nederland', Utrecht 2008