Thunnissen, Ivet

Voornaam: 
Ivet
Voorletters: 
I.
Achternaam: 
Thunnissen
Geboortejaar: 
1952
Geboorteplaats: 
Den Haag
Geboorteland: 
Nederland
CV: 

Ivet Thunnissen is geboren te Den Haag in 1952. Zij doet de opleiding aan de Academie voor Beeldende Vorming te Amersfoort. Zij heeft haar atelier in Sassenheim.

Ivet maakt figuratieve keramiek, waarbij enkele thema’s steeds terugkeren. Vrouwen, dieren (poezen, vissen, vogels) en landschappen vormen de rode draad in haar werk, afgewisseld door een enkel uitstapje naar andere onderwerpen.
Doorgaans werkt Ivet Thunnissen aan één bepaalde serie, bestaande uit afzonderlijke figuren, maar verbonden door één thema. Bestonden de vroegste series nog uit vrouwen-zonder-meer, nu zijn de vrouwen vaak in verschillende situaties geplaatst: wachtende vrouwen, vrouwen van Lot en Amazonevrouwen.
In series van katten en katachtigen komt de affiniteit met deze dieren tot uitdrukking. Affiniteit, hoewel van een andere aard, is er eveneens voor vogels en vissen, getuigen hun regelmatige terugkeer in verschillende series. Ook landschappen behoren de laatste jaren tot de vaste thema’s.
Zij worden afgebeeld op schalen, (tweedimensionale) decors en vazen.
Het werk is hol en wordt opgebouwd uit dun gerolde lagen fijne chamotteklei. In het oppervlak is reliëf aangebracht met behulp van stofafdrukken en ingekraste lijnen.
De kleuren worden verkregen door bewerking met oxyden en matte glazuren. Het werk wordt verscheidene malen gebakken bij een temperatuur boven 1100 graden C.
Eén van de eerste exposities van haar werk was te zien in galerie ‘Lieve Hemel, stoot je hoofd niet’ in Amsterdam (1976). Sindsdien zijn er vrijwel jaarlijks tentoonstellingen in een groot aantal galeries verspreid in Nederland (tekst Online kunstenaars)

Afbeeldingen: Iver Thunnissen, portret (bron onlinekunstenaars.nl); drie vrouwen (bron iethkeramiek); twee katten (bron onlinekunstenaars.nl); geschreven signatuur Ieth (bron Ieth keramiek).