Thissen, Joep

Voorletters: 
Joep
Voorvoegsel: 
J.A.M.
Achternaam: 
Thissen
Geboortejaar: 
1919
Geboorteplaats: 
Roermond
Geboorteland: 
Nederland
Overlijdensjaar: 
2010
CV: 

Joseph Alphons Maria (Joep) Thissen is geboren te Roermond op 6 mei 1919. Thissen studeert in Den Haag en behaalt in 1938 de LO-akte handtekenen. Thissen werkt vervolgens als keramist bij Atelier St.Joris in Beesel. Zijn eerste gevelreliëf  't Paradies aan de Munsterstraat in Roermond maakt hij in 1949. Begin jaren vijftig maakt Thissen zijn eerste grote sculpturen. Zo maakt hij in 1954 een beeld van Graaf Otto Il van Gelre voor de Stationstunnel (thans in het Stadspark aan de Voogdijstraat) te Roermond en in 1956/1957 een groot Christoffelbeeld voor de Sint-Christoffelkathedraal.

Circa de jaren 1960-1963 maakt hij voor de firma Loré een grote serie unica keramiek met sgraffito decoraties met thema's uit de Griekse mythologie. Thissen snijdt het decor uit in de leerharde roodbakkende klei, grotendeels bedekt met een donkere engobe. Het object wordt slechts één keer gebakken. Joep Thissen is meester in dit sgraffito werk en signeert zijn unica met JT en unicum. 

Joep Thissen, beeldhouwer en keramist, overlijdt te Roermond op 5 juni 2010.

Afbeeldingen: Joep Thissen modelleert een vaas (bron Erik Driessen); Joep Thissen werkt aan het grote Christoffelbeeld in 1956; 4 objecten van Unicum sgraffito aardewerk voor Loré; beeld van Graaf Otto ll van Gelre in het Stadspark van Roermond (bron Kunstwacht Roermond).