Stultiens, Rob

Voornaam: 
Rob
Voorletters: 
R.A.P.
Achternaam: 
Stultiens
Geboortejaar: 
1922
Geboorteplaats: 
Maastricht
Geboorteland: 
Nederland
Werkperiode: 
vanaf ca. 1937
Overlijdensjaar: 
2002
CV: 

Robert Arnold Pierre (Rob) Stultiens is geboren te Maastricht op 6 oktober 1922. Van 1940 tot 1946 bezoekt hij de Kunstnijverheidsschool Maastricht bij Charles Vos. Van 1946 tot 1948 volgt hij de opleiding aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten te Amsterdam bij V.P.S. Esser. Van 1948 tot 1952 bezoekt hij terug in Maastricht de Jan van Eyck Akademie aldaar (docent Oscar Jespers). In 1952 trouwt Stultiens met de textielkunstenaar Marijke Thunissen. Stultiens is beeldhouwer, keramist en tekenaar. Hij heeft gewerkt in Maastricht van circa 1937 tot 1960. Daarna van 1960 tot aan zijn dood in Bunde. In 1969 ontvangt hij de Henriëtte Hustinxprijs. In 1970 wordt hij Ereburger van Bassano del Grappa (Italië), waar Rob Stultiens, na een zomer werken, zes grote keramische werken achterlaat. In 1974 neemt hij deel aan de expositie in Galerij de Ark in Boxtel. Hij noemt zijn werk Rob-Art kunst. Stultiens overlijdt te Bunde / Meerssen op 23 maart 2002.

Meer informatie over Rob en Marijke Stultiens

Rob, wiens moeder sterft in het kraambed, zwerft als kind vaak door de mergelgrotten bij Maastricht, in de doodse stilte, een donker labyrint waarin hij op het spoor wordt gezet van de weg die hij in zijn werk te gaan zou hebben. In 1941 begint  hij de beeldhouwopleiding aan de Academie voor Beeldende Kunst in Maastricht en studeert na een onderduikperiode tijdens de oorlog in 1947 af. Daarna gaat hij een jaar naar de Rijksacademie Amsterdam waar hij les krijgt van professor Bronner om vervolgens o.l.v. Oscar Jespers aan de Jan van Eyckacademie in Maastricht te studeren. Vanaf het moment dat hij in 1952 zijn opleiding heeft afgerond, begint zijn carrière als ‘Limburgs meest eigenzinnige beeldhouwer’. Een periode die, tot zijn dood in 2002, een halve eeuw zal beslaan. Hij is inventief, speels. Droomt zijn eigen dromen. Zijn werk is doordrenkt met poëzie;  Rilke, Gezelle, Kemp, Engelman. Hij vertelt verhalen in keramiek, porselein, metaal, beton, hout, steen, metaal, plastic, textiel en gevonden materiaal. Steen en klei zijn constanten. Rob Stultiens exposeerde onder andere in Praag, Delft, Den Haag, Amsterdam, Lisse,  Aken, Maastricht, Groningen, Eerssel en Antwerpen.

Op de Jan van Eyckacademie leren Marijke en Rob elkaar kennen. Ze trouwen in 1954. Ook in hun werk vinden ze elkaar; in een land van verbeelding dat geen grenzen kent. Prof. Asselbergs, alias Anton van Duinkerken, opent hun eerste tentoonstelling in Maastricht in 1955. Daarna zullen nog vele exposities volgen, gezamenlijk, met anderen of solo. Vanaf 1960 wonen en werken ze in de buurt van Maastricht. Het huis  op de berg lijkt een uitkijkpost  dat uitziet over het dal waar de stad Maastricht in geborgen ligt. Marijke en Rob hebben gescheiden ateliers. Hun huis en de prachtige beeldentuin fungeren als expositieruimte voor hun beider werk en als open huis  voor concerten en poëzievoordrachten. In 1995 ontvangt zowel Rob als Marijke een koninklijke onderscheiding, Ridder in de orde van Oranje Nassau, vanwege hun verdiensten voor de beeldende kunst.

Marijke Stultiens. Geboren op 12 april 1927 in Breda. Na haar gymnasiumtijd hebben de ouders van Marijke, zelf technici,  een wetenschappelijke studie voor haar op het oog. Toch krijgt ze in 1946 toestemming om naar de Academie voor Beeldende Kunsten in Maastricht te gaan. In 1949 stapt ze over naar de Jan van Eyckacademie  om als enige vrouw aan de schildersopleiding te beginnen. Als ze is afgestudeerd in 1953 is ze meteen succesvol en krijgt tot driemaal toe de Koninklijke Subsidie voor de Schilderkunst toegewezen. Altijd is er de intense verbintenis met het materiaal . Vanaf 1957 zijn dat textiele objecten, waarmee ze ruimtelijke vormen verkent. Later speelt papier een belangrijke rol.  Maar de verf blijft ze haar hele kunstenaarscarrière trouw. In haar werk drukt ze zich heel sprekend uit, expressionistisch. Muziek en poëzie spelen direct of indirect een belangrijke rol. Ze exposeert in Maastricht, maar ook in ondermeer Lausanne, Haarlem,  Den Haag, Warschau, Stuttgart, Venlo, Groningen, Sittard  en Parijs. Marijke’s respectabele leeftijd vormt geen belemmering om haar fantasie nog elke dag te verbeelden (tekst bron: IJsselsalon.nl).

Afbeeldingen: Portret Rob Stultiens, 1974 (bron Ons Erfdeel); twee keramische werken (bron IJsselsalon).

Bibliografie: 
  • 100 Nederlandse Keramisten, catalogus bij de expositie in Galerij De Ark te Boxtel van 13 december 1974 tot 6 januaru 1975.