Stichting Utrechtse Aarde - expositie 'Overtuigen' in de Janskerk

Stichting Utrechtse Aarde - expositie "Overtuigen' tijdens het Festival Oude Muziek

Aards materiaal, hemelse klanken, rauwe stellingnamen en verrassende dialogen, die combinatie is van 27 augustus tot en met 4 september te ondergaan in de Utrechtse Janskerk. Twaalf keramiekkunstenaars brengen dan een ode aan het Festival Oude Muziek (FOM). Met een gelegenheidsexpositie willen ze er een bijzonder accent aan toevoegen.

Initiatiefnemer en organisator is het platform voor keramiekkunst Utrechtse Aarde. De titel van de expositie is ‘Overtuigen’ en deze sluit nauw aan bij het dragende thema van het festival. Met ‘Lets talk’ is dit geheel gewijd is aan de retorica. Utrechtse Aarde is blij met het geboden podium en de medewerking van het festival.

Klank en klei. De taal van muziek en keramiek verschillen. De zeggingskracht doet dat niet automatisch. De bedoelingen vrijwel nooit; een gevoelige snaar raken, emoties aan de oppervlakte brengen, genot bieden, verwondering wekken, bewondering oogsten. Met deze boodschap zijn de twaalf keramisten aan de slag gegaan. Zij hopen de bezoekers van het festival met hun loflied op het evenement via spraakmakend werk een onverwacht extraatje te bieden. Ze hebben zich laten inspireren door de verhalen, de mensen en de muziek rond het thema en het festival. Het werk is uiteenlopend van aard. Van in klei gevangen theatrale karakterkoppen tot een gordijn van emoties, een tranenvloed. Van een robuust kanon dat emoties de wereld in slingert tot een instrument dat de stilte wil vangen. Van een de einder opzoekende klankinstallatie tot beschermende amuletten, kleine hebbedingetjes. Van nieuwe huid om hompen en klonten klei tot flinterdunne blaadjes die wachten op een zuchtje wind of trompetgeluid.

Deelnemers: Dorothé Arts, Meria Bakker, Tanneke Barendregt, Eefje van de Braak, Marianne van den Breeden, Pierluigi Pompei, Sarah Reinbold, Karen Santen, Mirjam Veldhuis, Ellis Veth, Loes Wolf  en Lisanne van Zanten.

Utrechtse Aarde is een platform voor keramiekkunst en streeft onder meer naar kruisbestuiving met andere vormen van creativiteit. De expositie ‘Overtuigen’ is haar derde eerbetoon. Eerder wijdde ze de expositie ‘Nieuwsgierigheid’ aan de jubilerende Universiteit Utrecht en ‘Meubelstukken’ aan de creativiteit van Utrechtse meubelmakers en interieurontwerpers.

Expo Janskerk, Utrecht, 27 augustus tot en met 4 september 2021

Voor meer info: www.utrechtseaarde.nl