Soenveld, Frouwien

Voornaam: 
Frouwien
Voorletters: 
F.
Achternaam: 
Soenveld
Geboortejaar: 
1944
Geboorteplaats: 
Leeuwarden
Geboorteland: 
Nederland
Werkperiode: 
1974
CV: 

Frouwien Soenveld is geboren te Leeuwarden op 9 juni 1944. Zij doet in 1962 de praktijkopleiding fotografie bij een reklame fotograaf. In 1972 volgt Frouwien een studie fotograferen van keramiek. Vanaf 1974 volgt zij verschillende cursussen en workshops glazuur en keramiek. Verder is zij autodidact. In 1974 maakt zij haar eerste tegel van roodbakkende klei met bloemmotief. Daarna volgen vele exposities en publikaties. Vanaf 1993 is Frouwien beroepskeramiste. Haar atelier is genaamd 'Het blauwe hek'.

In 1990 doet Frouwien diverse cursussen zoals brons bij Adri de Waard te Wageningen, in 1995 koperslaan en solderen bij Peter Heckel, München, in 1996 idem, in 2000 speciale glazuurtechnieken bij Lothar Scholz te Boizenburg (DE), in 2002 lassen bij Rijk Blom te Exloo en in 2008 marmer hakken in Portugal. In 2016 (28-8/30-10) heeft Frouwien een grote retrospectieve expositie in Het Nederlands Tegelmuseum te Otterlo.

Frouwien Soenveld is gespecialiseerd in het ontwerpen en uitvoeren van tegels en tegelvelden.

Ook bekend onder de naam Frouwien Visser

Bezoek de website: www.eigenwijzetegels.nl

Afbeeldingen: portret (foto Jan Pluis, Noordsleen); Frouwien Soenveld tijdens de opening van haar expositie in Het Nederlands Tegelmuseum te Otterlo, augustus 2016 (foto Tonny Pijper); veld van 16 tegels met een doorlopend decor Mestkever, 2014 (foto ontvangen van de kunstenaar); vloer met zeskantige en vierkante tegels, geïnspireerd op een 16e eeuwse Italiaanse renaissancevloer, 2015 (foto Tonny Pijper); Perzisch decor; Spaanse tegel inspiratie 1; Spaanse tegel inspiratie 2; Middeleeuwse tegel inspiratie 2020 (foto kunstenaar).

Werk: 

De techniek: Het betreft hier handvervaardigde keramiek. De nog natte klei wordt gebruikt als 'papier", waar lijnen in getekend worden. Lijnen, figuren en modellen die ontstaan zijn niet van de grote en omvang van de tegel afhankelijk. Wel moeten vormen, kleuren en grootte met elkaar in harmonie staan. Voor de tegels wordt rode chamotte klei gebruikt, om rode warme lijnen in het werk te houden. De eerste brand (biscuit) wordt op 1000 graden gestookt, de tweede brand (glazuur) wordt op 1100 graden gestookt. Dit maakt het werk geschikt om zowel binnen als buiten te gebruiken, om op te hangen  in de vorm van een tableau, met lijst, of in te metselen. Naast  tegels maakt Frouwien objecten van klei aangevuld met brons, ijzer of koper.

Speciale projecten

In de negentiger jaren heeft Frouwien sponsormuren gemaakt voor Het Dierenasiel in Ede, daarna heeft zij verschillende muren gemaakt voor Scouting Gebouwen in Amerongen, Wijk bij Duurstede, Heteren en Lunteren. In 1998 heeft Frouwien meegewerkt aan een televisie documentaire voor het Nederlandse Tegelmuseum te Otterlo, opgenomen door TV Gelderland.

Bibliografie: 
  • Pluis, Jan, Nederlandse Tegels, 1900-2000, 2008. p. 364.